Energiebesparende maatregelen

Zonnepanelen schoonmaken, hoe doe ik dat het best?

Geschreven door Olga Lefevere – op 14 maart 2020

Stap voor stap zonnepanelen schoonmaken

Je haalt meer rendement uit je zonnepanelen wanneer deze goed schoon zijn. Een flinke regenbui helpt over het algemeen om de panelen schoon te houden. Toch is het aangeraden om minstens 1 keer per jaar de zonnepanelen schoon te maken.

In dit artikel

  • Heeft het zin om zonnepanelen schoon te maken?

  • Wanneer kan je het beste zonnepanelen schoonmaken?

  • Hoe kan je zonnepanelen het beste schoonmaken?

  • Tips voor het schoonmaken van zonnepanelen


Heeft het zin om zonnepanelen schoon te maken?

  • Ja! Je haalt meer rendement uit je zonnepanelen wanneer deze goed schoon zijn. Hoe meer zonlicht er op de zonnecellen kan schijnen, hoe meer zonne-energie er opgewekt wordt. Als viezigheid het zonnepaneel bedekt, wordt er dus niet optimaal gebruik gemaakt van het volledige paneel. En dat is zonde!

Controleer regelmatig of er geen viezigheid op de panelen ligt, zoals bladeren, zand en vogelpoep.

Hoe vies jouw zonnepanelen worden is afhankelijk van een aantal factoren. Zo speelt de hellingshoek van de zonnepanelen een rol: hoe horizontaler het paneel ligt, hoe meer kans op viezigheid. Ook het materiaal bepaalt de gevoeligheid voor vervuiling. Volgens onderzoek van TNO kan glas maximaal 3% rendementsverlies opleveren en kunststof zelfs 7%. Ook de ruw- en gladheid van het oppervlak en vuilwerende coatings kunnen een indicatie geven van hoe vies jouw zonnepanelen kunnen worden, en dus ook hoe groot het rendementsverlies is.


Gebruik jouw dak om energie te besparen!

Doe de Bespaarcheck en zie meteen hoeveel je kunt besparen op je energierekening. Het geeft meteen een overzicht van de kosten.


Wanneer kan je het beste zonnepanelen schoonmaken?

Het begin van de lente is de beste tijd om jouw zonnepanelen schoon te maken. Verwijder het vuil van de winter van de zonnepanelen voor dat de maanden met de meeste zonuren weer aanbreken (mei-september).

Gelukkig regent het regelmatig in Nederland. Zo krijgen de zonnepanelen een natuurlijke wasbeurt, en hoef je niet iedere maand het dak op. Toch is het aangeraden om minstens 1 keer per jaar de zonnepanelen eigenhandig te reinigen.

Wanneer de zonnepanelen dichtbij een spoorlijn, een drukke weg of een industrieterrein met zware industrie zijn geplaatst, raden wij je aan om meerdere keren per jaar schoon te maken.


10 feiten en fabels over zonnepanelen


Hoe kan je zonnepanelen het beste schoonmaken?

Het schoonmaken van zonnepanelen is niet ingewikkeld, maar let op dat je geen cruciale fouten maakt. Zo horen wij wel eens verhalen over beschadigde zonnepanelen door bijvoorbeeld verkeerd schoonmaakmiddel.

Stap 1. Check of er vuil ligt op de zonnepanelen

Controleer regelmatig je zonnepanelen op hardnekkig vuil. Doe dit zo’n drie keer per jaar. Zie je een laagje zand of stof op het zonnepaneel, of zelfs vogelpoep? Dan wordt aangeraden om het paneel schoon te maken. Verwijder ook alle droge materialen zoals bladeren van de zonnepanelen.

Stap 2. Gebruik alleen water en geen schoonmaakmiddelen

Ligt er vuil? Dan kan je de zonnepanelen prima reinigen met alleen lauwwarm water. Gebruik voor het reinigen van uw zonnepanelen nooit afwasmiddel, autoshampoo of ander schoonmaakmiddel. Dit kan de beschermlaag van de panelen aantasten, waardoor het rendement van de zonnepanelen juist lager wordt. Vermijd ook zout water en ammoniak.

Stap 3. Voorkom krassen

Krassen op de zonnepanelen zorgen op de lange termijn voor een lager rendement. Gebruik daarom een zachte borstel of een zachte spons. Ook is het beter om osmosewater te gebruiken in plaats van kraanwater. In Nederlands kraanwater zit kalk waar krassen door kunnen ontstaan. Osmosewater is gedemineraliseerd en bevat dus geen additionele stoffen die krassen kunnen geven. Ook zou je regenwater kunnen opvangen en gebruiken, hier zit ook geen kalk in. La
at de zonnepanelen na het schoonmaken natuurlijk opdrogen. Als je ze met een doek droog kan het schuren. Hierdoor kunnen krassen ontstaan.

Stap 4. Let op veiligheid

Maak zonnepanelen schoon bij bewolkt weer en als het niet te warm is. Doe dit bijvoorbeeld ‘s avonds of ‘s ochtends wanneer de zonnestraling minimaal is. Het glas zou kunnen barsten als het temperatuurverschil tussen de panelen en het water te groot is.

Schakel voor het schoonmaken de installatie uit. En kom niet aan de bekabeling, zodat je veilig werkt. Liggen de zonnepanelen zo dat je er niet goed bij kunt, gebruik dan een waterspuit vanaf de grond of de tuinslang. Er zijn telescoopwissers op de markt, dit is een soort uitschuifbare stok met zachte borstel bedoeld voor het schoonmaken van hoge ramen of zonnepanelen. Zorg ten slotte dat je niet leunt, steunt of zit op de zonnepanelen.

Je zou ook een schoonmaakbedrijf kunnen inschakelen die gespecialiseerd zijn in zonnepanelenreiniging. Check wel eerst of de kosten voor een schoonmaakbedrijf wel opwegen tegen de rendementsverhoging (bij veel vuil op ongeveer 3%).


Tips voor het schoonmaken van zonnepanelen

  • Zijn de zonnepanelen in serie geschakeld zonder optimizers? Zorg dan dat ieder zonnepaneel even goed is schoongemaakt.

  • Vermijd de hoge drukreiniger. Bij die laatste bestaat de mogelijkheid dat er water tussen de zonnecellen en het glas komt.

  • Je kan ook een paar keer per jaar een technische controle laten doen, zodat je zeker weet dat alles nog naar behoren werkt.


Zonnepanelen die passen bij jouw dak

Krijg onafhankelijk en persoonlijk advies van een energieadviseur over zonnepanelen én andere energiebesparende maatregelen. We bieden direct offertes aan van betrouwbare installatiepartijen die passen bij jouw wensen. Scheelt jou een hoop gedoe.

Minder uitzoekwerk en zeker weten dat de installatie goed verloopt?

Bespaar jezelf tijd, geld en gedoe met de service van De Energiebespaarders. Wij regelen de volledige installatie met onze betrouwbare, gecertificeerde partner-installateurs. Je bent verzekerd van een uitstekende oplevering. Wij zorgen dat de installatie altijd van hoge kwaliteit is. Bij onvoorziene problemen zorgen we dat het zo snel mogelijk en kosteloos wordt opgelost. Bekijk onze volledige service.