Energiebesparende maatregelen

Zonnepanelen, is mijn dak geschikt?

Geschreven door Olga Lefevere – op 24 mei 2019

Eigen energie opwekken met zonnepanelen? Goed idee! Maar kan dit met jouw dak? Zonnepanelen plaatsen kan gelukkig op bijna ieder dak! Loop onderstaande punten langs en check hoe jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.

Checklist: Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Bijna alle daken zijn wel geschikt voor zonnepanelen. Hoe geschikt jouw dak is, kom je achter door de volgende vragen te beantwoorden.

  • Van wie is het dak?

  • Hoeveel zon valt er op het dak?

  • Hoe groot is het dak?

  • Hoe ziet het dak er uit?

  • Welke kant ligt het dak op?

Voordat je begint met de checklist, kijk ook eens in de buurt. Liggen er zonnepanelen op het dak van vergelijkbare woningen? Hoeveel zijn dit er en aan welke kant van het dak liggen ze?

Lees hieronder meer over hoe je de vragen in de checklist kunt beantwoorden.


Heb je een dak en ben je er de eigenaar van?

Wanneer je zonnepanelen op het dak van je woning wil leggen, dien je eigenaar te zijn van het dak. Dit klinkt misschien logisch, maar als je bijvoorbeeld woont in een appartement, ben je vaak slechts gedeeld eigenaar van het dak. Zonnepanelen zijn dan nog steeds mogelijk, mits er afspraken gemaakt worden binnen de VVE.

Heb je geen regulier dak of wil je de panelen niet op je dak door esthetische redenen? Of is het dak van je woning onderdeel van een monumentaal pand? Dan is er nog de mogelijkheid om de zonnepanelen op een schuurtje van jezelf of van iemand anders in de buurt te leggen.

Ook kun je ervoor kiezen om mee te doen met een buurtcollectief dat panelen legt op bijvoorbeeld een in de buurt gelegen boerderij.

Voor deze specifieke vragen is het slim om advies op maat aan te vragen.


Wat is de verdeling tussen zon en schaduw op jouw dak?

Om zoveel mogelijk energie op te wekken is veel zon nodig. Buren en bomen kunnen er helaas soms voor zorgen dat jouw dak een deel van de dag in de schaduw staat.

Schaduwvorming op het dak kan ervoor zorgen dat de zonnepanelen niet optimaal hun werk kunnen doen. Maar gelukkig draait de zon en hoeft schaduw niet erg te zijn. Ga eens een hele dag na hoe lang het dak zonlicht vangt. Als dit meer dan de helft van de dag is, dan kunnen er prima zonnepanelen op jouw dak.

Is er wel veel schaduw? Dan kan het opbrengstverlies nog geminimaliseerd worden door optimizers. Je schakelt op die manier alle panelen los van elkaar. Dit heet serie-schakeling. Als er dan één paneel even in de schaduw ligt, heeft dat geen effect op de opbrengst uit de overige zonnepanelen.

Twijfel je? Vraag onafhankelijk advies aan van een energie-expert.


Hoe groot is je dak en is er genoeg ruimte voor zonnepanelen?

Je hebt ze vast al eens zien liggen bij de buren: zonnepanelen zijn niet hele kleine dingen. Er moet wel ruimte zijn om ze op het dak te leggen. Maar goed nieuws: zonnepanelen komen in verschillende vormen en maten. Deze vormen en maten hebben natuurlijk wel weer effect op de maximale opbrengst.

Dus ga eens na hoeveel zonnepanelen er ongeveer zouden passen op jouw dak. Kijk hierbij kritisch naar een eventuele schoorsteen, dakkapel en dakraam. De breedte van een paneel is meestal rond de 1 meter. De lengte is afhankelijk van de krachtigheid.

  • Een klein zonnepaneel: 99 cm x 126 cm

  • Een standaard zonnepaneel: 99 cm x 165 cm

  • Een paneel met >300 WP: 99 cm x 199 cm

Hoe kies ik de beste zonnepanelen?

Is het beschikbare dakoppervlak 15 vierkante meter of meer?

Om je een beeld te geven 15 vierkante meter is ongeveer zo groot als een voetbalgoal. Om een gemiddeld aantal zonnepanelen (12) op een dak te kunnen leggen is dus ongeveer één voetbalgoal aan ruimte nodig. Het rendement dat je gemiddeld op 12 zonnepanelen zal behalen ligt rond de €600 per jaar.


Hoe ziet het dak er uit?

In de stap hiervoor heb je het dak gecheckt op eventuele dakkapellen, maar het is ook belangrijk om te kijken naar de vorm van het dak. Heeft het dak gekke hoekjes waardoor een zonnepaneel net niet lekker ligt? Kunnen de panelen wel op dezelfde dakhelft liggen?

Daarnaast zit er ook een groot verschil tussen zonnepanelen plaatsen op schuine daken en op platte daken. We kennen over het algemeen 5 verschillende daken in Nederland.

  • De meest bekende vorm is een zadeldak. Deze kenmerkt zich door de omgekeerde V-vorm. Bij deze daken is het op beide zijden mogelijk om zonnepanelen te plaatsen.

  • Een vorm die hier wat van weg heeft is het mansardedak, ook wel het Franse dak. Dit is in theorie een zadeldak maar dan met twee knikken er in waardoor er 4 zijden ontstaan. Bij deze variant zijn vooral de 2 hoogste zijden het meest geschikt om zonnepanelen op te plaatsen.

  • Nog een variant op het zadeldak is het schilddak. Dit is in principe ook een omgekeerde V, maar dan 3dimensionaal (ook zijden voor en achter). Denk maar eens aan de boerderijen in Noord-Brabant. Bij deze daken lenen vaak vooral de twee breedste zijden zich goed voor zonnepanelen.

  • Dan zijn er nog de platte daken. Een plat dak kan volledig horizontaal liggen of een beetje schuin. Op platte daken moet zonnepanelen gelegd worden in een bepaalde hoek. Ze kunnen niet plat op het dak. Per dak moet berekend worden hoeveel graden die hoek het best kan hebben. Dit kan je het best laten doen door een energie-expert.

Heb je een dakoppervlakte op het zuiden, zuidwesten of zuidoosten?

Zonnepanelen leveren het meest op als ze onder een ideale hoek (35 à 40 graden) op het zuiden gericht liggen.

Zonnepanelen op een dakoppervlak dat op het oosten of westen is gericht zijn nog steeds rendabel, maar leveren zo’n 15-20% minder op. Wanneer zonnepanelen op het noorden richten kunnen ze 40% minder opleveren in vergelijking met het zuiden.


Vraag onafhankelijk advies aan over zonnepanelen

Voldoet jouw dak niet aan alle eisen? Niet getreurd, jouw dak kan alsnog geschikt zijn voor zonnepanelen. Laat het nakijken door een professional om er zeker van te zijn of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.

Vraag vrijblijvend advies aan over zonnepanelen en andere vormen van verduurzaming.


De volgende stap:

Hoeveel panelen passen er op jouw dak en hoeveel levert dat op?

Om uit te rekenen of zonnepanelen rendabel zijn, is het nodig om uit te rekenen hoeveel zonnepanelen in jouw situatie gaan kosten en opleveren. Eerst moet worden bepaald hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen zodat er vervolgens gekeken kan worden naar de besparing op jouw energiekosten.