Zonnepanelen, is mijn dak geschikt?

Met alle technologieën van tegenwoordig is het zelf opwekken van energie steeds realistischer geworden, hierdoor kiezen ook steeds meer woningeigenaren ervoor om onder anderen zonnepanelen aan te schaffen. Maar voordat je tot aankoop overgaat, moet je eerst een aantal punten doorlopen. Door deze punten te doorlopen kan je voor optimale opbrengst en levensduur van de zonnepanelen zorgen.

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Bijna alle daken zijn wel geschikt voor zonnepanelen. Hoe geschikt jouw dak is, ligt aan een aantal factoren. Het is aan te raden dit te laten checken door een specialist, zodat je direct en zeker weet of het op jouw dak kan. Toch zijn er een paar punten die je zelf vast kunt nalopen.

  • Heb je een dakoppervlakte op het zuiden, zuidwesten of zuidoosten?

Zonnepanelen leveren het meest op als ze onder een ideale hoek (35 à 40 graden) op het zuiden gericht liggen. Zonnepanelen op een dakoppervlak dat op het oosten of westen is gericht zijn nog steeds rendabel, maar leveren zo’n 15-20% minder op. Wanneer zonnepanelen op het noorden richten kunnen ze 40% minder opleveren in vergelijking met het zuiden.

  • Is het beschikbare dakoppervlak 15 vierkante meter of meer?

Om je een beeld te geven: 15m2 is ongeveer zo groot als een voetbalgoal. Idealiter heeft een dak dit oppervlak om een gemiddeld aantal zonnepanelen (12) er op te kunnen leggen. Het rendement dat je gemiddeld op 12 zonnepanelen zal behalen ligt rond de €600,- per jaar.

  • Heb je last van schaduwvorming?

Schaduwvorming op het dak kan ervoor zorgen dat de zonnepanelen niet optimaal hun werk kunnen doen. Bij enige vorm van schaduwval kan het opbrengstverlies nog geminimaliseerd worden door optimizers. Kijk dus goed of er geen schaduw op je dak wordt gevormd door bijvoorbeeld bomen of een schoorsteen.

Voldoet jouw dak niet aan alle 3 de eisen? Niet getreurd, jouw dak kan alsnog geschikt zijn voor zonnepanelen. Laat het nakijken door een professional om er zeker van te zijn of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.

Wil je alles weten over zonnepanelen? Lees dan hier verder.