Woning verduurzamen

Zorg voor een gezond binnenklimaat en woon comfortabel

Geschreven door Olga Lefevere – op 20 mei 2020

Het binnenklimaat is een bepalende factor voor een comfortabel huis. De luchtkwaliteit in huis wordt geschat op 5 keer slechter dan de buitenlucht. Toch wordt er niet vaak gesproken over het binnenklimaat. Vreemd, aangezien we 90 procent van onze tijd binnen doorbrengen. Hoe zorg je voor een goed binnenklimaat bij jou thuis?


De kwaliteit van de lucht beïnvloedt het binnenklimaat

Voor een gezond en comfortabel binnenklimaat zijn er verschillende zaken van belang: de temperatuur moet aangenaam zijn, er moet voldoende daglicht zijn, de lucht mag niet te vochtig zijn en de luchtkwaliteit moet goed zijn. Met vooral die laatste twee is het steeds vaker slecht gesteld.

Binnenklimaat ten opzichte van buitenklimaat

Uit onderzoek blijkt dat de luchtkwaliteit in woningen soms 5 keer zo ongezond is als de buitenlucht. De onderzoekers stellen dat een slecht binnenklimaat genoemd kan worden als oorzaak van allerlei gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en aandoeningen aan de longen (astma).


Check de energiezuinigheid van je woning met de snelle Bespaarcheck.


Binnenklimaat vaak onbewust slecht

Helaas onderschatten veel Nederlanders de impact van het binnenleven op hun gezondheid. Het binnenleven wordt steeds gewoner maar we zijn onszelf vaak niet bewust van de luchtkwaliteit. Bij ongezonde lucht denken we vaak aan industrie en uitlaatgassen van auto’s. Echter, ook alledaagse huishoudelijke voorwerpen bevatten vervuilende, ziekmakende stoffen die een slechte invloed op onze gezondheid.

1. Verbeter je binnenklimaat

Geen paniek, je kunt gelukkig makkelijk zelf zorgen voor een gezond binnenklimaat. Begin met het kijken naar luchtvervuilende bronnen in huis om ze vervolgens terug te elimineren en zorg vervolgens dat vervuilde lucht beter wordt afgevoerd.

2. Vervuiling lucht vermijden

  • Zware reinigingsproducten zoals chloorproducten en ontstoppingsmiddelen

  • Plastic materialen zoals speelgoed en meubilair

  • Slecht functionerende verwarmingstoestellen (cv ketel, haard)

  • Bouwmaterialen zoals verf en verlijmd plaatmateriaal

  • Bacteriën, schimmels, huisstofmijt

Ook veel alledaagse activiteiten – koken, schoonmaken, douchen, de was drogen en kaarsen branden – beïnvloeden de luchtkwaliteit in huis.


Vervuilde lucht afvoeren met goede ventilatie

Door je woning goed te isoleren verlies je minder warmte, maar tegelijkertijd krijg je ook minder buitenlucht binnen. Dit is goed voor het milieu, maar niet altijd voor de gezondheid. Er moet dus actief gehandeld worden om frisse buitenlucht naar binnen te krijgen en vervuilende stoffen af te voeren. Dit kan je doen door dagelijkse goed te ventileren.

Er zijn verschillende manieren om de woning te voorzien van frisse lucht. Echter is de ventilatie van de meeste huishoudens niet op orde. Enerzijds doordat bewoners de ramen niet vaak openzetten, anderzijds door slecht functioneerde ventilatiesystemen.


Vind meer Tips van Tim in onze gratis te downloaden Oriëntatie Hulp. 


8 tips voor een gezonder binnenklimaat

  1. Kook op inductie, zo vermijdt je ultrafijnstoffen die ontstaan bij koken op gas (stikstofdioxide).

  2. Lucht alle leefruimten minimaal een kwartier per dag. Zo kan frisse lucht naar binnen en vochtige vervuilde lucht afgevoerd worden. Wil je de woning niet te veel laten afkoelen? Spreid het kwartier dan uit over de dag.

  3. Gebruik alleen nog duurzame en natuurlijke producten in huis zoals verf. Deze bevatten minder giftige stoffen.

  4. Kies natuurlijke en biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. Deze zorgen niet alleen voor een gezondere omgeving maar ook voor minder stof in huis.

  5. Vervang oude warmtebronnen zoals een verouderde cv-ketel of gashaard, en laat deze regelmatig checken.

  6. Wees extra alert als apparaten niet zijn aangesloten op een luchtafvoer zoals de geiser. Is er wel een luchtafvoer check dan of deze naar behoren werkt en niet verstopt is.

  7. Kook met de deksels op de pannen, zo vervuil je de lucht minder (en bespaart energie!)

  8. Maak na het schoonmaken en douchen alles goed droog en hang de was buiten op, of met de ramen open. Zo voorkom je vochtige lucht en ga je schimmelvorming tegen.


Nog meer doen aan een gezond binnenklimaat?

Een goed ventilatiesysteem is ontzettend belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Door een energieadviseur in te schakelen kom je erachter of er goed geventileerd wordt in jouw woning. Dit is een goed moment om ook eens na te gaan hoeveel lucht jouw woning doorlaat en hoe goed geïsoleerd het is. Wil jij jouw binnenklimaat verbeteren? Dan kunnen wij je helpen met onafhankelijk advies.


Geen gedoe, geen verplichtingen

De Energiebespaarders zijn gespecialiseerd in persoonlijk en onafhankelijk advies. Anders dan andere partijen focussen wij op de wensen van de klant en adviseren wij de beste oplossingen voor energiebesparing. Mocht je uiteindelijk actie willen ondernemen, dan zorgen wij ervoor dat de oplossingen geïnstalleerd worden door erkende en gecertificeerde partner installateurs, zonder dat het jou moeite kost. Bekijk onze diensten.

Lees hier vast meer over hoe energieadviseurs vocht in de kruipruimte checken.


Nog niet uitgelezen?