Energiebesparende maatregelen

Zo kies je welke cv-ketel past bij jouw woning

Geschreven door Olga Lefevere – op 14 december 2020

Het kiezen van een nieuwe cv-ketel, hoe doe je dat? Allereerst moet je weten welke type cv-ketels er bestaan, en hoe ze werken. Daarna kun je kijken wat jouw woonwensen zijn en het juiste type hierbij kiezen. Wij helpen je graag met kiezen.


In dit artikel

  • Types cv-ketels: rendement, ombouw en werking

  • Welke cv-ketel past bij jou?


Welke type cv-ketels zijn er?

Er zijn verschillende type cv-ketels. Zo verschillen ketels in het rendement dat ze kunnen halen, of ze open of gesloten zijn, en of ze solo of combi draaien. Laten we beginnen bij het verschil in rendement. Zo heb je de HR (Hoog Rendement) ketel, de UHR (Ultra Hoog Rendement) ketel en de HR-e (Hoog Rendement elektriciteit) ketel.

1. Rendement: HR ketel, de UHR ketel en de HR-e ketel

HR-ketel (Hoog Rendement)

Een HR-ketel is een cv-ketel die Hoog Rendement geeft. Zo hoog zelfs dat zo’n boven de 100 procent rendement uitkomt. Een HR-ketel gebruikt namelijk óók de warmte die vrijkomt bij de verbranding van aardgas, waardoor de cv-ketel soms wel een rendement van 107 procent kan halen.

HR-e-ketel (Hoog Rendement elektriciteit)

Een HR-e-ketel is een ketel die zelf elektriciteit produceert. Wanneer de ketel water opwarmt, zet de motor een kleine generator aan die elektriciteit opwekt. Deze energie kan teruggeleverd worden aan het net, waardoor deze cv-ketel nog milieubewuster is dan de HR-ketel.

UHR-ketel  (Ultra Hoog Rendement)

Een UHR-ketel is een cv-ketel die gecombineerd wordt met een warmtepomp. De pomp maakt gebruik van temperatuur verschillen in bijvoorbeeld de grond naast de woning, de buitenlucht of afgezogen ventilatielucht. Met een UHR-ketel kun je tot wel 40 procent meer rendement behalen dan een HR-ketel.

2. Ombouw: open en gesloten cv-ketel

De bovengenoemde cv-ketels komen in twee vormen: de open en de gesloten cv-ketel. Het grootste verschil tussen deze twee is de manier waarop de ketel lucht haalt uit zijn omgeving voor de verbranding van gas.

Open cv-ketel

De open cv-ketel heeft geen ombouw omdat de ketel zijn lucht haalt uit de woning. Deze ketel hangt daarom vaak op een plek waar niet (veel) direct geleefd wordt. Denk hierbij aan de zolder of de bijkeuken. Een open cv-ketel vereist extra ventilatie. Voor goed geïsoleerde woningen is een open cv-ketel daarom minder geschikt.

Gesloten cv-ketel

De gesloten cv-ketel heeft een ombouw en haalt zijn lucht van buiten de woning. Dit wordt gedaan door een extra luchtkanaal. Zo’n luchtkanaal kan worden gecombineerd met de rookafvoer.

3. Werking: solo of combi cv-ketel

Solo cv-ketel

Een solo cv-ketel zorgt alleen voor de centrale verwarming in de woning. Douchen en afwassen gaat via een andere warmtebron zoals een geiser of boiler. Een van de redenen om deze twee functies uit te splitsen is om warmteverlies te voorkomen. Soms hangt de cv-ketel namelijk meer dan 10 meter af van de plaats waar warm water nodig is. In zo’n geval is een solo cv-ketel de beste optie.

Combi cv-ketel

De combiketel is een cv-ketel die naast de centrale verwarming ook zorgt voor warm water. Deze ketel wordt het meest verkocht omdat er minder ruimte nodig is, er lagere onderhoudskosten zijn en het goedkoper is omdat geen aparte boiler aan te schaffen. De meeste combiketels hebben een ingebouwde boiler.

De nieuwste typen combiketels maken gebruik van de zogenaamde doorstroom-techniek. Hierbij wordt het warme water aangemaakt wanneer het nodig is, waardoor er niet constant een voorraad warm water op temperatuur gehouden hoeft te worden. Dit kan bij sommige verwarmingsketels leiden tot een langere opwarmtijd.

Er zijn echter ook modellen die binnen 5 seconden warm water afgeven. Combiketels zijn tenslotte ook nog eens kleiner van formaat, aangezien er geen voorraadvat nodig is.


Welk type cv-ketel past bij jou?

Er zijn dus aardig wat keuzes te maken als het gaat om cv-ketels. Welke past bij jouw woning en huishouden? Stel jezelf de volgende vragen.

1. Waar heb je de cv-ketel voor nodig?

Heb je een cv-ketel nodig die alleen warm water geeft, of ben je op zoek naar een ketel die warmwater levert én het huis verwarmt? Kies dan voor een combiketel. Weet je het niet zeker? Ga dan na of er bijvoorbeeld al een geiser of boiler in de keuken en badkamer hangt. Zo ja, dan is een soloketel de juiste keuze.

2. Welk type douche gebruik je?

Heb je een normale of spaarzame douchekop, of geniet jij van een stortdoucekop? Met een stortdouche heb je aardig wat water nodig waardoor het beter is een ketel met hoog rendement te nemen. Daarnaast moet je ook rekening houden met het gebruik van een bad of een tweede douche.

3. Welk type woning heb je?

Een appartement is sneller warm dan een groot vrijstaand huis. Ook is de isolatie van jouw woning van belang.  Verbruik je meer dan 1.600 m3 aan gas per jaar? Dan is een HRe-ketel wellicht de beste optie.

Het meest gekozen type cv-ketel van dit moment is een HR (Hoog Rendement) combiketel met een gesloten kast.


Hulp bij het kiezen van type cv-ketel

De adviseurs van De Energiebespaarders hebben kennis over alle typen cv-ketel. Zij kijken per woning wat de behoefte is, en wat de meest energiebesparende optie is.

Tijdens een woningbezoek krijg je  additioneel advies over andere energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen. Wel zo handig als je bijvoorbeeld een HRe-ketel overweegt. Na het woningbezoek ontvang je vrijblijvende offertes inclusief terugverdientijd van de voorgestelde ketel.

Lees meer over de voordelen van een nieuwe cv-ketel of vraag een woningbezoek van een expert aan.