Energiebesparende maatregelen

Welk isolatiemateriaal past het beste bij jouw dak?

Geschreven door Olga Lefevere – op 27 maart 2020

Gemiddeld beslaat het dakoppervlak 30% van het totale oppervlak van een woning dat in verbinding staat met buitenlucht. En aangezien warmte stijgt, is dakisolatie een efficiënte manier om de warmte binnen te houden. Welk isolatiemateriaal past het beste bij jouw dak? We hebben de eigenschappen en de voor- en nadelen in een overzicht gezet.

Dakisolatie is een veelvoorkomende vorm van isolatie. Het heeft grote invloed op je wooncomfort, omdat er minder warmte verloren gaat door het dak. Er bestaan dan ook zeer goede methodes en materialen om het dak mee te isoleren. EPS isolatie (platen en parels) en glaswol zijn de meest gebruikte materialen voor dakisolatie.


Kan ik zowel een schuin dak als een plat dak isoleren?

Ja, dat kan. Welk isolatiemateriaal het beste bij jouw situatie past is afhankelijk van de constructie van het dak. Een plat dak wordt aan de buitenkant geïsoleerd om het risico op rot en schimmel te vermijden. De isolatie van een plat dak wordt vaak gedaan met isolatie dakplaten of groene dakisolatie zoals planten en mos. Een schuin dak kan zowel van binnenuit als van buitenaf worden geïsoleerd met verschillende materialen. Echter is dakisolatie aan de binnenzijde goedkoper en makkelijker te realiseren.

Houd rekening met installatieduur:

Isolatie via de binnenkant van het dak kan binnen 1 dag gerealiseerd zijn, terwijl isolatie langs de buitenzijde ongeveer een week in beslag neemt omdat de dakpannen verwijderd moeten worden. Bijkomend voordeel van het dak langs de buitenkant isoleren is dat het dak meteen gerenoveerd kan worden.


Wat zijn de kosten en opbrengsten van dakisolatie?

Dakisolatie is een goede investering om energie te besparen. Maar wat zijn de kosten van dakisolatie en hoeveel ga je ermee besparen op je energierekening? De Bespaarcheck geeft een snelle indicatie.


1. Dak isoleren met isolatieplaten (PUR/PIR en EPS)

Isolatieplaten worden met name gebruikt om schuine daken te isoleren. Deze zijn makkelijk op maat te zagen en daardoor bewerkelijk. De platen kunnen makkelijk in de bestaande gordingen van het dak geplaatst waardoor de plaatsing niet veel tijd kost.

Het gebruik van isolatieplaten is populair omdat de platen dun zijn en daardoor weinig ruimte in de woning innemen. Ondanks het dunne uiterlijk van de platen ligt de isolatiewaarde hoog.

De isolatieplaten kunnen zowel aan de binnen- als buitenkant van het dak aangebracht worden.

Voordelen isolatieplaten:

  • De platen hebben een hoge isolatiewaarde met beperkte dikte.

  • Het is eenvoudig om snel grote oppervlaktes te bedekken.

  • PIR-platen zijn luchtdicht, als het buiten hard waait voel je hier geen tocht door.

Nadelen isolatieplaten:

  • Geen milieuvriendelijk materiaal.

  • Het is lastig om kleine voegen en kieren te dichten. Echter kan je dit oplossen door met een PUR-spuitbus de afwerking te doen.

  • Omdat de platen luchtdicht zijn, is het belangrijk om in de geïsoleerde ruimte extra te letten op goede ventilatie.


Antonie uit Breda isoleerde zijn dak met PIR-platen.

“Het bespaart wat geld en gas. Bovendien maakt het isoleren het huis een stuk comfortabeler”. Lees meer over zijn ervaring.


2. Dak isoleren met EPS (vlokken en parels)

EPS isolatie (voluit geëxpandeerd polystyreenschuim) is een kunststof isolatiemateriaal dat ook wel bekend is als tempex, piepschuim of airpop. EPS parels zijn kleine parels die door bindmiddel aan elkaar worden geplakt, waardoor ze direct onder de dakpannen aangebracht worden. Dit maakt parels uiterst geschikt voor een schuin dak. Het is ook mogelijk om EPS parels via de binnenkant van het dak aan te brengen.

Voordelen EPS parels dakisolatie:

  • Voegen en kieren zijn nauwkeurig te dichten met de kleine parels.

  • Parels hebben een goede afvoer van vocht en zijn daardoor ongevoelig voor schimmels.

  • Het is een voordelig en licht isolatiemateriaal dat voor wordt toepassingen gebruikt wordt.

  • EPS heeft een hoge isolatiewaarde.

Nadelen EPS parels dakisolatie:

  • De EPS parels zijn vrij kwetsbaar aan de buitenkant van het dak.

  • Wanneer de parels aan de buitenkant worden aangebracht zal het dak op andere hoogte komen te liggen dan dat van de buren.


3. Dak isoleren met glaswol of ecose dekens

Het dak kan ook geïsoleerd worden met dekens van glaswol of ecose. Dit zijn rollen of dekens die tussen de bestaande gordingen aan de binnenkant van het dak geplaatst worden. Deze materialen zijn zelfklemmend, en daardoor makkelijk aan te brengen. Dekens worden voornamelijk gebruikt bij schuine daken. Dit isolatiemateriaal is relatief duur.

Ecose is een zachtere en milieuvriendelijke variant van glaswol. Het materiaal irriteert niet aan de handen en huid en is dus prettig om te verwerken.

Voordelen glaswol:

  • Milieuvriendelijk en recyclebaar materiaal.

  • Het heeft goede brandwerende werking.

  • Het is eenvoudig om snel grote oppervlaktes te bedekken.

  • Dekens zijn makkelijk te verwijderen.

Nadelen glaswol:

  • Dekens zijn slecht bestand tegen rot en schimmels. Breng het niet aan in vochtige ruimtes.

  • Het materiaal kan gaan hangen waardoor de isolatiewaarde afneemt.

  • Dekens zijn niet luchtdicht, waardoor luchtbeweging ontstaat.

  • Plaatsing gaat ten koste van de ruimte. Het heeft een gemiddelde dikte van 17 cm.

  • Niet mogelijk om aan de buitenkant van het dak aan te brengen.


4. Dak isoleren met schuim

Het dak kan via de binnenkant geïsoleerd worden door het spuiten van (PUR-)schuim. Deze techniek gaat bijzonder snel en is makkelijk aan te brengen omdat het zich vormt naar de constructie van het dak. Het vult moeiteloos elke oneffenheid. Isolatieschuim is alleen geschikt voor dakisolatie langs de binnenkant.

De prijs van dit materiaal ligt erg laag. Houd wel rekening met de hoge kosten voor de afwerking. Isoleren met schuim is vooral geschikt en voordelig wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van de zolderruimte, en het plafond dus niet afgewerkt hoeft te worden.

Voordelen isolatieschuim

  • Voegen en kieren zijn nauwkeurig te dichten.

  • Schuim heeft een hoge isolatiewaarde en is luchtdicht zoals EPS.

  • De prijs van isolatieschuim ligt lager dan andere isolatiematerialen.

  • Het aanbrengen zonder afwerking neemt slechts 1 dagdeel in beslag.

Nadelen isolatieschuim

  • Schuim is lastig tot niet te verwijderen.

  • De afwerking van dit materiaal is vrij duur.

  • Neemt 14 cm van de leefruimte in beslag.


5. Dak isoleren met folie

Isolatiefolie is flexibel en daarom makkelijk te installeren. Het wordt gemaakt aluminium en noppenfolie of schapenwol.

Door aan de binnenzijde van het dak dampdichte isolatiefolie toe te passen wordt er voorkomen dat vocht door douchen, koken en ademen in de dakconstructie komt. Vergeleken met glaswol en isolatieplaten heeft folie een lage isolatiewaarde. Isolatiefolie kan zowel aan de binnen- als buitenzijde aangebracht worden.

Voordelen isolatiefolie

  • Isolatiefolie is relatief goedkoop.

  • Het is eenvoudig om snel grote oppervlaktes te bedekken.

Nadelen isolatiefolie

  • Isolatiefolie is niet gekeurd door de branchevereniging. De isolatiewaardes van dit materiaal zijn niet getest. Dus of de beloofde Rc-waarde haalbaar is, is niet bekend.

  • Isolatiefolie is erg kwetsbaar. Beschadiging zorgt voor slechtere isolatie.


Wil je weten wat dakisolatie voor jouw huis kan betekenen?

Doe dan de Bespaarcheck of bespreek direct jouw wensen en situatie met een expert van de Energiebespaarders.


Voordelen dakisolatie

  • Gemiddelde besparing op je energierekening van 10-20%

  • Mogelijkheid comfortabel gebruik te maken van de zolder

  • Zolder blijft langer koel in de zomer

  • De waarde van je woning stijgt


Hoe check ik mijn dakisolatie?

Door goede dakisolatie valt er veel te besparen om de energierekening. Het is dus belangrijk om te weten hoe goed geïsoleerd jouw dak is. Dit kun je checken door te kijken naar een bouwtekening, een bouwkundige keuring of een aankoopbrochure van de woning.

Als je deze documenten niet hebt, kan je het ook zelf checken door via een dakraam een dakpan op te tillen. Tussen de dakpan en het dakbeschot kan isolatiemateriaal aanwezig zijn.

Als het dak aan de binnenkant is geïsoleerd zijn er vaak afwerkingsplaten voor het isolatiemateriaal geplaatst waardoor je niet direct de isolatie kunt zien. Waar je wel zou kunnen kijken is achter de schotten in de hoek van de zolder of bij een rookafvoer.

Vraag altijd advies aan van een expert

Je kunt het dak eenvoudig zelf isoleren, maar hiermee loop je wel het risico op schimmel en rot in de houten dakconstructie. Het is dus verstandig om dit door een expert te laten doen. Belangrijk: schakel altijd een adviseur in om samen te kijken naar de huidige isolatie en de constructie van het dak.


Met de adviespakketten van De Energiebespaarders bepaal je zelf hoeveel hulp en advies jij nodig hebt bij het isoleren van jouw dak. Bekijk onze diensten hier.


Ook handig