Energielabel

Wat is een voorlopig energielabel?

Geschreven door Olga Lefevere – op 15 oktober 2020

Van een voorlopig naar definitief energielabel

Een energielabel zegt iets over de energiezuinigheid van een woning. Dit label is in het leven geroepen om het voor woningkopers makkelijker te maken om de nieuwe maandlasten in te schatten. Toch heeft niet iedere woning een geregistreerd energielabel. De woningen die dit niet hebben, hebben een voorlopig energielabel. Wat is het verschil en waarom heeft niet iedereen een definitief energielabel?


Wat is een voorlopig energielabel en waarom bestaat het?

Het energielabel gaat van G (laag) naar A (hoog), en wordt berekend op basis van kadastergegevens zoals bouwjaar en woningtype. Idealiter heeft iedere woning in Nederland een definitief energielabel. Het probleem is alleen dat het berekenen van het definitieve energielabel moet worden gedaan door een gecertificeerde inspecteur. En dit kost geld.

Daarom is het nu nog niet verplicht om een geregistreerd (definitief) energielabel te hebben. De Rijksoverheid heeft er voor gekozen alleen woningverkopers te verplichten het definitieve energielabel te laten vaststellen, en de overige woningen in Nederland een voorlopig energielabel te geven. Dit label is slechts een ruwe schatting van de energiezuinigheid.

Eventueel getroffen energiebesparende energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, een nieuwe HR-ketel of dubbelglas, zijn in het voorlopige label niet meegenomen.


Wat is het verschil tussen een voorlopig energielabel en een definitief energielabel?

Het voorlopige energielabel is een schatting op basis van onveranderde woninggegevens zoals bouwjaar en woningtype. Eventueel getroffen energiebesparende oplossingen zijn in het voorlopige label niet meegenomen.

Het definitieve energielabel wordt bepaald door een gecertificeerde inspecteur. Is dit energielabel hoger dan jouw voorlopige label, dan is het belangrijk dat je aan de overheid laat weten dat jouw huis energiezuiniger is dan het voorlopige energielabel aangeeft. Een hoger energielabel heeft namelijk grote voordelen voor de waarde van jouw woning.


Wat is jouw (voorlopige) energielabel?

Bereken het met de Bespaarcheck.


Waarom zou ik een energielabel laten registreren voor mijn woning?

Op dit moment is het nog niet verplicht om een definitief energielabel te hebben, tenzij de woning te koop wordt gezet.

Echter wordt er verwacht dat een definitief energielabel in de toekomst wél verplicht zal worden, aangezien de overheid klimaatdoelstellingen heeft gemaakt voor 2030 waarin woningverduurzaming is opgenomen.


Hoe laat ik mijn energielabel definitief registreren?

Je energielabel laten registreren kan samen met een gecertificeerde inspecteur. Er zijn verschillende partijen op de markt die dit aanbieden.


Voordelen van een hoog (groen) energielabel

Een groen label hebben betekent dat de woning energiezuinig is. Naast het feit dat de woning dan comfortabeler is, je een lagere energierekening hebt en minder CO2-uitstoot, loont het ook in de waardeontwikkeling van jouw huis.

Een groen energielabel levert je dus vijf voordelen op:

  1. Hoger wooncomfort

  2. Lagere energierekening

  3. Minder CO2-uitstoot

  4. Hogere woningwaarde

  5. Kortere verkooptijd

Genoeg redenen om een aantal energiebesparende oplossingen te overwegen!

Oplossingen om jou energielabel te verhogen

De volgende oplossingen kun je treffen om het energielabel van jouw woning te verhogen:


Ben je benieuwd hoe je jouw energielabel kunt verhogen?

Laat dan een onafhankelijk energieadviseur langskomen. De adviseurs van De Energiebespaarders geven je advies op maat over hoe jij energie kunt besparen.

Bekijk onze dienstverlening hier of vraag direct het Verduurzamen Compleet-pakket aan.