Energiebesparende maatregelen

Wat is een warmtepomp en hoe werkt het?

Geschreven door Olga Lefevere – op 19 februari 2019

Waarom een warmtepomp?

Je woning verwarmen kan op verschillende manieren. Veel woningen hebben een centrale verwarmingsketel, ook wel cv-ketel genoemd. Dit onderdeel van de verwarmingsinstallatie, voorziet de woning van warmte door middel van een brander. Een nadeel hiervan is dat er bijna altijd gas of stookolie aan te pas komt. Een warmtepomp is daarentegen een elektrische manier om je woning te verwarmen. Hierbij komen geen broeikasgassen vrij. Daarom leent het zich om je woning te verduurzamen met een warmtepomp.

De Energiebespaarders leggen je in een blogreeks alles uit over warmtepompen. In het eerste deel: wat is een warmtepomp en hoe werkt het?

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat wat duurzame energie uit de lucht, bodem of het grondwater onttrekt. Daarmee worden de woning en de tapwatervoorziening verwarmd. Hierdoor daalt je gasverbruik flink of kun je zelfs helemaal van het gas afgaan. Je kunt de werking van een warmtepomp zien als die van een koelkast. In plaats van warme lucht te onttrekken uit de binnenkant van de koelkast, onttrekt de warmtepomp juist warmte van bijvoorbeeld de buitenlucht of bodemwater.

Duurzame bronnen in plaats van fossiele brandstoffen

De warmtepomp maakt gebruik van buitenlucht, grondwater en de bodem. Dit zijn oneindig duurzame energiebronnen, en daarom is het een uitstekend alternatief voor de traditionele cv-ketel. Daarnaast daalt de CO2-uitstoot ook met 50 procent door het verminderde gasverbruik. Al zijn er verschillende soorten warmtepompen, ze werken ongeveer hetzelfde ongeacht welke bron ze gebruiken.

De werking van een warmtepomp kan het beste uitgelegd worden aan de hand van een lucht/water-warmtepomp

De werking van een lucht/water-warmtepomp

De lucht/water-warmtepomp heeft de buitenlucht als bron en blaast door middel van een buitenunit warme lucht de pomp in. De warme lucht wordt langs een verdamper geblazen waardoor een koudemiddel, dat ervoor dient om de warmte in een warmtepomp te transporteren, wordt opgewarmd en uiteindelijk zal verdampen.

Het koudemiddel gaat dan naar een compressor die de druk doet verhogen. Hierdoor komt er veel warmte vrij. De warmte gaat vanuit de compressor naar de warmtewisselaar. Die zorgt ervoor dat de warmte van het koudemiddel wordt afgegeven aan een vloeistof in je verwarmingssysteem.

Uiteindelijk kan het verwarmingswater worden gebruikt om de centrale verwarming of het tapwater te verwarmen. Het koudemiddel in de warmtewisselaar gaat vervolgens naar het expansieventiel. Hier wordt de druk ervan af gehaald, zodat het koudemiddel vervolgens weer kan afkoelen. Daarna kan het koudemiddel weer verwarmd worden om zo de cyclus te voltooien.

Een warmtepomp is dus een apparaat waarmee je zonder fossiele brandstoffen je woning kan verwarmen. Hierbij maakt de warmtepomp gebruik van warmte uit de lucht, het (grond)water of de bodem. De warmtepomp kan deze warmte als het ware vermeerderen door een efficiënt warmteafgiftesysteem en compressie.

Maar wat zijn nou de voordelen van zo'n warmtepomp ten opzichte van een cv-ketel?