Warmtepomp subsidie 2022

Krijg ik subsidie voor plaatsen warmtepomp?

Een warmtepomp is een flinke investering, maar gelukkig kan je hiervoor subsidie aanvragen. Welk bedrag je krijgt is afhankelijk van het type en het vermogen van de warmtepomp. Door subsidie wordt de (hybride) warmtepomp voor meer woningeigenaren een haalbare en betaalbare manier van verwarmen.


ISDE-subsidie warmtepomp, hoe zit het?

Je krijgt subsidie wanneer je een warmtepomp koopt. Dit kan je doen via de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). De warmtepomp is 1 van de apparaten die vallen onder deze subsidie. Meer over de bedragen en voorwaarden van de ISDE-regeling.


Hoeveel subsidie voor een warmtepomp in 2022?

De subsidie voor warmtepompen bestaat al een aantal jaar. Wat er verandert vanaf 2022 is het subsidiebedrag. Dat wordt verhoogt voor de aankomende drie jaar! Goede tijd dus om eens te checken of de cv-ketel aan vervanging toe is.

Subsidie warmtepompen omhoog van 20 naar 30 procent

De verhoging houdt in dat je 30 procent van de aanschafprijs krijgt in plaats van de huidige 20 procent. Om deze verhoging te bekostigen heeft het kabinet 282 miljoen extra subsidie uitgetrokken.

Welk bedrag je precies krijgt is afhankelijk van de grootte, het type en het vermogen van het apparaat. Gemiddeld kan je al snel 1.500 euro subsidie krijgen.

Doe de gratis check (warmtepomp) subsidie.

Hoe subsidie warmtepomp aanvragen?

Het aanvragen van de warmtepomp subsidie doe je via de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO). Dit kan je doen nadat de installatie heeft plaatsgevonden en je de factuur binnen hebt. Let op: na de installatie heb je 12 maanden om de aanvraag te plaatsen.

Belangrijk om rekening mee te houden: maak foto’s van de installaties en informeer goed bij de uitvoerder of ze op de hoogte zijn van jouw subsidiewens.


Wat kost een warmtepomp?

Een hybride warmtepomp inclusief installatie kost volgens Milieu Centraal tussen de 4.300 (exclusief cv-ketel)en 6.400 euro (inclusief cv-ketel). Bereken met een paar vragen eenvoudig wat een (hybride) warmtepomp in jouw situatie zou kosten.

Een warmtepomp is duurder. Dit systeem vervangt je cv-ketel en verwarmt je woning en tapwater. Gemiddeld begint dit bij zo'n €7.000 inclusief btw en installatie. Maar let wel op: dit kan oplopen tot het dubbele, afhankelijk van het type en vermogen.

Met een huisbezoek van een energieadviseur kom je erachter welk type warmtepomp of zonneboiler het meest rendabel is bij jou thuis. Plan direct een afspraak in.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is een alternatief voor een cv-ketel op gas. Het haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en verwarmt daarmee je woning op een duurzame manier. Meer over de werking van een warmtepomp.


Jaarlijkse besparing met warmtepomp

Met een hybride warmtepomp kun je gemiddeld zo'n €200 tot €700 per jaar (prijspeil 2021) besparen ten opzichte van een hr-ketel.

Bij een all-electric warmtepomp kan de besparing nog hoger zijn, helemaal als je op inductie gaat koken en helemaal geen gasaansluiting meer nodig hebt. Daarmee bespaar je ook op vastrecht en netbeheerkosten.

Zeker met de stijgende aardgasprijzen is een hybride warmtepomp een slimme manier om veel aardgas te besparen.


In 3 stappen energie besparen
Met deze Oriëntatie Hulp krijg je inzicht in je woning en helpen we je zelf ontdekken hoe je kunt verduurzamen. Vol met tips en do’s and don’ts.
Bekijk Oriëntatie Hulp >

Lees ook: