Energielabel

Waarom oversluiten en verduurzamen zo’n goede combinatie is.

Geschreven door Joost Grijsen – op 1 mei 2020

Het opnieuw afsluiten van een hypotheek is het uitgelezen moment om na te denken over het verduurzamen van je woning. Maar waarom is dit zo’n goed moment?

Eerst duiken we even in de 'oversluit-trend': in het eerste kwartaal van 2020 steeg het aantal oversluitingen met 87 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Wat is oversluiten?

Bij het oversluiten van je hypotheek breng je de huidige hypotheek onder bij een andere geldverstrekker, of kies je voor een nieuwe hypotheekvorm bij de verstrekker waar je al zit.

De voornaamste redenen hiervoor zijn:

  • Lagere rentepercentages

  • Gestegen woningwaarde

  • Een afgelost deel dat zorgt voor lagere risicoklasse

  • Het aflopen van de rentevaste periode

  • Verbouwingen waar geld vrij voor gemaakt kan worden

Het oversluiten van je hypotheek kan dus aantrekkelijk zijn, maar houd er wel rekening mee dat dit geld kost. Net als bij het kopen van een woning zal er betaald moeten worden voor het afsluiten van de hypotheek, de notaris en de hypotheekadviseur.


Waarom is oversluiten zo populair in 2020?

Een laag rentepercentage is een belangrijke drijfveer om een hypotheek over te sluiten. Een lagere rente zorgt voor lagere maandlasten. Daarbij kan het lang duren voordat de rente op hetzelfde lage niveau komt.

Door de krapte op de woningmarkt is de rente echter al een aantal jaar erg laag, waarom is er dan nu zo’n piek in oversluitingen?

De pandemie van het coronavirus zorgt ervoor dat het koopgedrag en de economie veranderen. Met de woningmarktcrisis in 2008 in het achterhoofd lijken veel woningeigenaren het idee te hebben dat de rente weer gaat stijgen in de aankomende jaren. Door nu over te sluiten zien veel woningeigenaren de kans om nog te profiteren van de huidige lage rentepercentages voordat ze verdwijnen.


Waarom je woning verduurzamen een goed idee is

Een duurzame woning brengt veel voordelen met zich mee. Door bijvoorbeeld een woning goed te isoleren ontsnapt er minder gestookte warmte uit de woning. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, maar zorgt ook voor een comfortabele woning. Lager energieverbruik betekent automatisch ook een behoorlijk lagere energierekening, en dus een aanzienlijke lastenverlichting. Tevens is uit onderzoek gebleken dat de waarde van de woning ook verbetert naarmate het energielabel verbetert (waarover later meer). Investeren in de verduurzaming van je woning is een slimme keuze, óók in tijden van het coronavirus.

Bekijk meer voordelen van een duurzame woning.


Waarom verduurzamen en oversluiten zo’n goede combinatie is

Nu je toch al bezig bent met de waarde van je woning, is het een mooi moment om na te denken over hoe de woning energiezuiniger gemaakt kan worden. Duurzaam wonen is een aanhoudende trend en hypotheekadviseurs weten hier steeds meer van af. Je kan direct overleggen over hoe energiebesparende maatregelen gefinancierd zouden kunnen worden. Op deze manier betaal je maar een keer voor advies.

Anders dan bij hypotheken voor een nieuwe koopwoning ben je niet gebonden aan vorige bewoners en hoef je niet te wachten tot sleutelontvangst voordat de woning aangepakt kan worden. Ook zit je niet met gedoe van de verhuizing. Je kan meteen beginnen met besparen.

En niet geheel onbelangrijk: je kan een hoger hypotheekbedrag krijgen wanneer je kiest voor energiebesparende maatregelen.


Een hoger hypotheekbedrag bij een overgesloten hypotheek met verduurzaming

Hoe dit werkt?

Bij het oversluiten kan er extra deel toegevoegd worden aan de nieuwe hypotheek om energiebesparende maatregelen te realiseren. Normaal gesproken kan er maximaal 100% van de woningwaarde geleend worden, maar wanneer er energiebesparende maatregelen zullen worden toegepast, verhoogt dit percentage naar 106%. Let op: dit percentage geldt over de woningwaarde ná het installeren van de maatregelen zoals onderstaand voorbeeld laat zien.

Rekenvoorbeeld: 106% van de woningwaarde na energiebesparende maatregelen.

Een extra leengedeelte opnemen in de hypotheek bestemd voor verduurzaming kan bij verschillende aanbieders.

We maakten een lijstje van deze duurzame hypotheekverstrekkers.

Het kan zelfs zo zijn dat dit extra hypotheekdeel géén extra geld kost. In veel gevallen is de energiebesparing groter dan de extra lasten die je betaalt aan rente en aflossing voor het extra hypotheekbedrag. Onderaan de streep ga je er dus op vooruit. Onderstaand voorbeeld laat dit zien.

Vaste lasten dalen door verduurzaming woning met extra hypotheekdeel


Hogere verkoopwaarde door energiebesparende maatregelen

Kiezen voor oversluiten betekent waarschijnlijk dat de woning voorlopig nog niet te koop gezet zal worden. Toch is het slim om nu vast te investeren in het verhogen van de woningwaarde door verduurzaming. Energiebesparende maatregelen zorgen namelijk voor een gunstiger energielabel voor je woning. Dit label heeft effect op de verkoopprijs.

Huizen met een energielabel A leveren gemiddeld €12.000 meer op dan hetzelfde huis met energielabel D, blijkt uit onderzoek van TIAS VastgoodLAB. Een huis met energielabel G zorgt voor een waardevermindering die kan oplopen tot €13.000.

Het energielabel heeft dus een aanzienlijk effect op de waarde van een woning. In sommige gevallen is dit effect nog wel groter dan een nieuwe keuken of badkamer. Dit heeft vooral te maken met de lagere energierekening die het oplevert voor de nieuwe bewoners.


Wat is jouw huidige energielabel?

Door je postcode in te vullen haalt de Bespaarcheck het label uit de gegevens van het Kadaster.


Oriënteer vast wat jij kunt verduurzamen thuis

Weet je nog niet zeker wat je wilt aanpassen en hoe? Geen zorgen, je kunt al een redelijke inschatting maken door de Bespaarcheck in te vullen. Deze online rekentool maakt een inschatting van de mogelijkheden, kosten en opbrengsten.

De uitkomsten zijn een indicatie en de werkelijke opbrengsten kunnen afwijken. Daarom is het handig om iemand in te schakelen die kan adviseren en berekeningen doet voor jouw specifieke situatie.

Zo’n energieadviseur kijkt naar de staat van de woning, Zo wordt de inschatting van je mogelijke hypotheek realistischer. Tijdens het gesprek wordt er gekeken naar welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn en krijg je volledig in zicht hoeveel het bespaart en oplevert. Het rapport van deze woningopname is voldoende om mee te nemen in het oversluitgesprek.

Een advies op maat voor verduurzaming kan je hier aanvragen.