Waarom isoleren met PUR niet meer schadelijk hoeft te zijn

PUR heeft de laatste tijd alleen een negatieve naam gekregen als isolatiemateriaal. Dit ondanks dat het een van de beste isolatiematerialen is.

Wat is PUR?

Polyurethaan (PUR) is een isolatiemateriaal dat regelmatig wordt gebruikt bij het isoleren van woningen. PUR is een kunststof dat reageert wanneer 2 componenten samengebracht worden. Hierbij ontstaat een schuim van cellen die heel dicht op elkaar zitten. Dit zorgt voor een goede isolatielaag.

Waarom kwam PUR negatief in het nieuws?

Dat komt omdat PUR normaal gesproken met HFK’s (fluorkoolwaterstoffen) als blaasmiddel werd aangebracht. HFK’s zijn 800 tot zelfs 3200 keer sterkere broeikasgassen dan CO2. Hierdoor duurt het gemiddeld 16 jaar tot het broeikaseffect van de HFK’s tijdens het aanbrengen van de PUR gecompenseerd is door de verminderde CO2 uitstoot door de energiebesparing (bron: Milieu Centraal). Deze manier van PUR aanbrengen brengt wel financiële voordelen met zich mee, maar helpt dus niet tegen de klimaatsverandering. Daarnaast komen er bij het aanbrengen met HFK’s ook gevaarlijke gassen vrij. Dit wil je uiteraard niet in je huis hebben.

Kunnen we dan helemaal niet met PUR isoleren?

Dat valt gelukkig mee. PUR kan tegenwoordig namelijk ook aangebracht worden met HFO’s of water als blaasmiddel. HFO’s hebben maar een zeer lage klimaatbelasting doordat ze geen krachtig broeikaseffect hebben. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie(NIBE). Het streven in de gehele isolatiebranche is dan ook om deze HFK’s te vervangen door HFO’s. Hierdoor kunnen wel de positieve voordelen van PUR worden benut zonder de negatieve broeikaseffecten die normaal door het blaasmiddel ontstaan.

Hoe voorkom ik dat er schadelijke PUR aangebracht?

Al onze partner installatiebedrijven die PUR aanbrengen zijn gecertificeerd door Milieu Centraal en VENIN. Op wij-isoleren.nl kun je zoeken welke installatiebedrijven deze certificering hebben voor het aanbrengen van PUR (en dus HFO’s in plaats van HFK’s gebruiken). Hierdoor voorkom je dat de isolatie partij de schadelijke en gevaarlijke HFK’s gebruikt als blaasmiddel en zorg je dat je isolatie gegarandeerd een positieve impact heeft op het milieu.

De voordelen van je vloer isoleren met PUR

1. Volledig naadloos

Doordat de isolatie volledig naadloos is voorkom je kieren. Met een 92% gesloten celstructuur is PUR hét materiaal voor het bouwen van de toekomst; luchtdicht bouwen. Doordat de isolatie vrijwel luchtdicht is zal er heel weinig warmte verloren gaan. Eveneens zorgt een naadloze isolatie dat er ook vrijwel geen vocht doorheen kan komen. Vochtige kruipruimtes leiden tot een omgeving waar snel schimmel kan ontstaan. Beter niet dus!

2. Geschikt voor (vrijwel) iedere ondergrond

De meeste vloerisolatie-mogelijkheden zijn niet voor elk type vloer geschikt. Dit zou betekenen dat sommige huishoudens niet een goed geïsoleerde vloer kunnen hebben. Gelukkig is PUR (aangebracht met HFO’s) voor elk vrijwel elk vloertype geschikt. Alleen bij houten vloeren met een vochtpercentage van meer dan 21% is dit niet het geval. Doordat PUR heel weinig vocht doorlaat wordt het vocht in de vloer vastgehouden. Voordat PUR wordt aangebracht bij een houten vloer wordt daarom eerst altijd goed gemeten wat het vochtpercentage van de vloer is. PUR zorgt dus voor een grote toename aan woningen die goed geïsoleerd kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat we met veel meer Nederlanders energie kunnen besparen en hiermee bijdragen aan een beter milieu!

3. Snel aan te brengen

PUR is heel makkelijk aan te brengen. Bij de gemiddelde woning duurt een vloerisolatie met PUR ongeveer 2 uur. Daarna kunnen de installateurs weer op pad en kun jij genieten van een goed geïsoleerde vloer.

4. Goedkoop

Vloerisolatie met PUR is erg goedkoop. Daardoor heb je al snel je investering terugverdiend en is het voor veel woningeigenaren een erg rendabele oplossing. Goed voor het milieu, maar ook zeker goed voor de portemonnee dus!

Dak- vloer- of spouwmuurisolatie? Doe de gratis Bespaarcheck en ontdek wat er mogelijk is in jouw woning.

Advies op maat

Polyurethaan oftewel PUR hoeft die slechte naam dus helemaal niet te hebben. Het is alleen belangrijk wanneer je kiest voor isolatie met PUR dat je dit laat doen door je juiste installateurs. Deze gebruiken namelijk HFO’s in plaats van HFK’s. Dit is beter voor de gezondheid en beter voor het milieu. Controleer daarom goed voordat u uw keuze maakt of de door u gekozen partij gecertificeerd is en dus de goede materialen gebruikt. Een mogelijkheid hiervoor is via De Energiebespaarders.