Energielabel

Waarom een hoger energielabel zorgt voor een fijnere woonervaring

Geschreven door Olga Lefevere – op 11 oktober 2019

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is. Zo’n label dient als houvast bij de aankoop van een woning. Geïnteresseerde kopers kunnen zo gemakkelijk inschatten wat hun energielasten zullen zijn. Maar het label zegt nog zoveel meer! Ontdek hoe je met een hoger label nóg fijner kunt wonen.

Wat is een energielabel?

Misschien heb je wel eens de letters A tot en met G op een elektrisch apparaat gezien, zoals bijvoorbeeld de wasmachine. Die sticker geeft aan hoe energiezuinig het product is. Dit werkt hetzelfde bij een woning. Hoe minder de woning verbruikt, des te hoger het label.

Weet je je energielabel niet? Bereken het snel hier!

Energielabels worden uitgegeven door de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Op basis van een aantal punten beoordeelt de RVO welk label jouw woning moet hebben. We zullen meer uitleggen over deze punten in de volgende blog.


Wat zegt het label over jouw woning?

Een energielabel vertelt iets over de relatieve zuinigheid van de woning, oftewel hoe zuinig is jouw woning en hoe zuinig zou deze kunnen zijn? Wanneer een woning weinig energie verbruikt door bijvoorbeeld een goede algehele isolatie krijgt deze één van de ‘hoogste’ letters (A, B, C). Wanneer de isolatie minder goed is en er geen andere energiebesparende maatregelen zijn geïnstalleerd, dan zal het energielabel lager uitvallen (D-G).

Met andere woorden, de opsomming van (of gebrek aan) maatregelen als vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie, beglazing en zonnepanelen wegen mee in de beoordeling. Naarmate dit verbetert met een lager energieverbruik als gevolg, verbetert ook het energielabel.

Op deze manier kan je dus in één oogopslag zien hoe energiezuinig een woning is.


Jouw huis is meer waard met een hoger label

De aangegeven letter is handig bij de verkoop van een woning. Het geeft de nieuwe bewoners een inschatting van het energieverbruik en dus ook van hun energiekosten. Wonen in een A-label huis kan in 10 jaar looptijd duizenden euro’s schelen. Voor kopers loont het dus om een iets duurdere, energiezuinige woning te kiezen dan een goedkopere niet-zuinige woning te kiezen. Het is daarom waarschijnlijk dat jouw woning hoger wordt getaxeerd met een hoog label. Het loont  dus om voor een hoger energielabel te zorgen!

Heeft jouw woning een laag energielabel? Geen zorgen, kijk hier wat je kunt doen om je label te verhogen!


Hoger label = lekkerder wonen

Het label zegt ook iets over het comfort van de woning. Een woning met een laag label heeft geen tot weinig isolatie en laat daardoor veel warmte naar buiten door de ramen, muren, vloer en dak. Het zou goed kunnen dat een G-label woning tochtig is en koud aanvoelt. Wanneer je huis goed is ingepakt met isolatie heb je het hele jaar door een prettig binnenklimaat.

Thomas en Marjolein namen ook vloerverwarming om meer comfort te krijgen. Zij gingen van label D naar label B. Bekijk hier hun verhaal.


Hoe krijg ik een hoger label?

Ook jij kunt je label verhogen. Dit kan onder andere door het laten plaatsen van energiebesparende maatregelen zoals isolatie of zonnepanelen. Ieder huis zit anders in elkaar en zo heeft ieder huis andere maatregelen nodig. Het is belangrijk dat je goed kijkt naar je eigen situatie. Dit kan met een energieadviseur. Wil je meteen een indicatie van jouw mogelijkheden? Dan kan je gemakkelijk je postcode en huisnummer invullen in deze Bespaarcheck. De uitkomst van de check biedt ook meteen inzicht in wat jij kunt doen om je label te verhogen.

Wees er wel bewust van dat niet elke maatregel die je zelf neemt of laat installeren direct leidt tot een verhoging in het energielabel. Het gebruik van Ledlampen of het overstappen op elektrisch koken, wat voor een lagere energierekening kan zorgen, wordt niet meegerekend in de beoordeling voor het label. Vica versa zou ook niet worden meegenomen dat je een relatief onzuinige Quooker gebruikt of elke dag een half uur onder een warme douche staat.

Wie zorgt ervoor dat m’n label wordt aangepast?

Dit kan je zelf online doen op de site van de RVO. Er wordt verwacht dat je bewijs aanlevert bij een erkende deskundige die controleert of het bewijs daadwerkelijk toevoegt aan de verbetering van de woning. Het aanvragen kost enkele tientjes. Teveel gedoe? Geen zorgen, wij kunnen dit makkelijk voor je uit handen nemen. Bekijk onze totaaloplossing voor het verduurzamen van je huis.