Energiebesparende maatregelen

Vloerisolatie zonder kruipruimte, kan dat?

Geschreven door Olga Lefevere – op 28 oktober 2019

Vloerisolatie is altijd een goed idee. Het heeft namelijk een duidelijk effect op je wooncomfort: de woning zal behaaglijker aanvoelen. Daarnaast verlies je geen warmte meer door de vloer en daardoor dalen je stookkosten.

Maar is vloerisolatie wel mogelijk bij jou thuis? Heb je überhaupt een kruipruimte? Of nog belangrijker: hoe kom je dit te weten? En stel je hebt geen toegang tot de kruipruimte, kan je dan nog wel vloerisolatie afnemen? Je komt het allemaal te weten in deze blog.


Wat is een kruipruimte?

De kruipruimte is een (meestal) lage ruimte die onder de begane vloer van je woning zit. Het zorgt ervoor dat de woning niet direct de grond raakt zodat grondwater niet direct vloer en muren intrekt en het biedt ruimte voor leidingen die onder de vloer door lopen.

Wist je dat vloerisolatie zich in 4 tot 7 jaar terugverdient? Lees hier alles over de voordelen, kosten en rendement van vloerisolatie.


Waar vind ik de kruipruimte?

De kruipruimte is over het algemeen te bereiken via een kruipluik. Dit is een luik dat vaak in de buurt van de voordeur zit. In de meeste woningen bevindt het kruipluik zich in de gang waar zeer waarschijnlijk ook de hoofdkraan van de waterleiding zit. Heb je een trapkast? Dan zit jouw kruipluik waarschijnlijk in de vloer van deze kast.

Kun je het kruipluik niet vinden? In sommige huizen zitten ze wat beter verstopt.

Tips om het kruipluik te vinden

  • Sommige kruipluiken zitten onder de trap. Het zou kunnen dat jouw kruipluik niet te zien is doordat de trap afgetimmerd is met een muurtje.

  • Heb je een echt houten vloer? Houdt er dan rekening mee dat er wellicht planken over het gat heen zijn getimmerd. Soms kun je dit herkennen aan opvallende zaagsneden in de planken.

  • Wat je zou kunnen proberen is kloppen op de vloer. Als de onderste vloer uit beton staat, klinkt het hol op de plek van het gat.

  • Als je vermoedt dat het luik in de woonkamer onder de vloer zit, zit het doorgaans langs één van de wanden en meestal in de hoek van de kamer. Begin dus daar met zoeken.

  • Woon je in een rijtjeswoning? Vraag eens bij de buren waar hun kruipluik zit. In vergelijkbare huizen zit het vaak op dezelfde plek.

Zit je kruipluik onder de vloer? Dan zal je helaas een stuk vloer moeten weghalen om de kruipruimte te kunnen vullen met isolatie. Maar geen paniek: niet de hele vloer hoeft er uit, alleen het stukje vloer dat over het luik ligt.

Is jouw woning geschikt voor vloer- of bodemisolatie? Het bouwjaar van je woning geeft een indicatie. Weet je het bouwjaar niet? Check het dan met de Bespaarcheck.


Ik kan geen kruipluik vinden, heb ik wel een kruipruimte?

Sommige woningen hebben wel een kruipruimte maar geen toegang tot deze ruimte. Een installateur of adviseur zal altijd willen weten of er een kruipruimte aanwezig is, voordat hij vloerisolatie adviseert. Naast het zoeken van je kruipluik zijn er nog een aantal manieren om erachter te komen of je een kruipruimte hebt.

Tips om de kruipruimte te zoeken (zonder kruipluik)

  • Op oude bouwtekeningen staat soms getekend of jouw woning een kruipruimte heeft. Deze kun je gratis bij de gemeente opvragen.

  • Je zou ook een bouwkundige ernaar kunnen laten kijken.

  • Heb je een watermeter die een in stukje de grond in gaat? Klop eens op het gemetselde muurtje naast de meter. In veel gevallen klinkt het hol en zit er dus een kruipruimte achter.

  • Als je weet dat je een onderste vloer van hout is gemaakt en niet van beton, kun je er bijna zeker vanuit gaan dat je een kruipruimte hebt. Waarschijnlijk is er een onhandige vloerzetter geweest die de toegang heeft dichtgetimmerd bij het leggen van de bovenste vloer.

  • Check of de waterleidingen omhoog lopen of de vloer in verdwijnen. Lopen ze naar beneden? Tik er dan een paar keer tegen en luister of ze onder je vloer een rammelend geluid maken. Hoor je dit duidelijk? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een kruipruimte. Hoor je niks? Dan kan het dat de trillingen niet goed worden opgevangen en weet je eigenlijk nog niks.


Kan ik vloerisolatie nemen zonder toegankelijke kruipruimte?

Als je wel een kruipruimte hebt, maar geen toegang tot deze ruimte is het een stuk lastiger om je vloer te isoleren. Echter, het is niet onmogelijk! Zo zou er een toegang gemaakt kunnen worden om het isolatiemateriaal in de kruipruimte te kunnen krijgen.

Tips om je kruipruimte te bereiken zónder kruipluik

  • Een installateur zou langs de buitenkant een klein gat kunnen maken in de muur. Hij kijkt dan met een cameraatje of de kruipruimte schoon is, waarna er parels worden ingespoten door dit gat. Deze manier van isoleren wordt ook wel blind isoleren genoemd.

  • De woning staat op een fundering van ongeveer 50 centimeter. Wat je zou kunnen doen is naast de buitenmuur een gat graven van meer dan 50 centimeter om vervolgens een tunnel te maken onder de funderingsmuur heen. Dit zou je zelf kunnen doen of een klusjesman vragen je hierbij te helpen.

  • Een alternatieve optie is om dicht bij de muur is de vloer van de woning een opening te zagen om zelf een kruipluik te realiseren. Doe dit vooral niet zonder advies van een expert!


Kan ik vloerisolatie nemen zonder kruipruimte?

Zonder kruipruimte is de traditionele manier van vloerisolatie helaas niet mogelijk. Heb je toch last van koude voeten? Dan zijn er een aantal andere dingen die je kunt doen.

Tips om je vloer te isoleren zónder kruipruimte

  • Je kunt vloerisolatie aanbrengen onder de vloerbekleding. Houd er wel rekening mee dat de huidige vloerbekleding dus losgehaald moet worden of zelfs vervangen, en daarmee ook alle meubels weggehaald moeten worden. Wat er gebeurd is dat er isolatiemateriaal op de draagvloer wordt aangebracht. Hier overheen gaat dan de vloerbekleding weer.  De gehele vloer wordt daarmee isolerend en houdt ook geluid tegen. Nadeel is wel, dat de bestaande vloer een klein beetje hoger zal uitvallen en dat de plinten misschien verhoogd moeten worden.

  • Het is ook mogelijk om een geheel nieuwe vloerbekleding aan te schaffen waar een isolerend laagje onder zit. Een voorbeeld hiervan is isolerend ondertapijt.

  • Een andere mogelijkheid, die wat ingrijpender is, zou zijn om de kruipruimte uit te diepen door het wegzuigen van de aanwezige grond. Daardoor kun je toch gebruik maken van vloerisolatie.

Als jij weet waar je kruipluik zit, en je weet dat de kruipruimte minstens 50 centimeter diep is? Dan komt je woning in theorie altijd in aanmerking voor vloerisolatie. Weet je zaken niet zeker? Dan is het verstandig om een energie expert of adviseur naar je huis te laten kijken.

Vaak weet deze vast te stellen of er een kruipruimte is en weet ook meteen welke maatregelen jij kunt treffen om comfortabeler te kunnen wonen. Bespaar een hoop uitzoekwerk en vraag meteen een advies aan!

De kosten voor vloerisolatie variëren sterk per woning. Vul je postcode en huisnummer in en krijg meteen een indicatie.