Energielabel

Vloerisolatie advies op maat, hoe gaat dat?

Geschreven door Joost Grijsen – op 9 maart 2020

Wat doet een energieadviseur tijdens een huisbezoek voor vloerisolatie?

Vloerisolatie zorgt voor meer comfort. Isolatie maakt de vloer tot wel 3 graden warmer. Heb je interesse in vloerverwarming? Het is slim om advies op maat aan te vragen, want iedere woning is uniek. Maak een afspraak met een deskundige adviseur, gewoon bij jou thuis. Wel fijn om vooraf te weten: hoe verloopt zo’n advies op maat?

In dit artikel

  1. De adviseur bekijkt de kruipruimte

  2. De adviseur checkt hoe het zit met ventilatie in jouw kruipruimte

  3. De adviseur onderzoekt wat de Rc-waarde is van de woning

  4. De adviseur gaat na wat het meest gunstige type isolatiemateriaal is

  5. De adviseur geeft een indicatie van de besparing door vloerisolatie


1. De adviseur bekijkt de kruipruimte

Als er een kruipruimte aanwezig is, kan deze het beste van dichtbij bekeken worden. Dat betekent de kruipruimte in! Een klus die je misschien liever niet zelf doet. De kruipruimte is de ruimte tussen de bodem en de onderkant van de vloer. De adviseur controleert eerst de toegankelijkheid van de kruipruimte. Door op te meten hoe hoog de kruipruimte is kom je snel te weten of vloerisolatie überhaupt een mogelijkheid is.

Daarna checkt de adviseur of er wel eens vocht in de kruipruimte zit en of de kruipruimte leeg is. Ook kijkt hij naar de kabels en leidingen. Als er veel leidingwerk aanwezig is, kan dit gevolgen hebben voor de materiaalkeuze. Een folie is dan lastiger aan te brengen. Ook de aanwezigheid van muizen in de kruipruimte heeft effect op de materiaalkeuze van de vloerisolatie. Muizen kunnen namelijk door sommige materialen heen bijten waardoor de isolatiewaarde van het materiaal omlaag gaat.


Niet iedere woning heeft een kruipruimte. Hoe weet je jij een kruipruimte hebt?

De meeste kruipruimtes zijn toegankelijk via een kruipluik. Er zijn echter ook kruipruimtes zonder kruipluik. Met de tips in dit artikel kom je erachter of je een kruipruimte hebt, en hoe je de vloer kunt isoleren zónder kruipruimte.


2. De adviseur checkt hoe het zit met ventilatie in jouw kruipruimte

De adviseur kijkt vervolgens naar de ventilatie in de kruipruimte en hoe de mogelijke isolatiematerialen daar invloed op hebben. Hij houdt daarbij het vochtgehalte van de kruipruimte in gedachte. Goede ventilatie in de kruipruimte is nodig om vochtproblemen, schimmel en rot tegen te gaan. De adviseur kijkt naar het aantal ventilatieroosters. Een gemiddelde woning heeft 4 tot 6 ventilatieroosters nodig (afhankelijk van de constructie en het oppervlak). Het zou kunnen dat er een ventilatierooster aangebracht moet worden.



Vind meer Tips van Tim in onze Gratis Oriëntatie Hulp


3. De adviseur onderzoekt wat de Rc-waarde is van de woning

De Rc-waarde van isolatie geeft het vermogen aan om warmte tegen te houden. Met andere woorden; de warmteweerstand van de isolatielaag. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe minder warmte er ontsnapt. Om de warmteweerstand te bepalen wordt de materiaaldikte en warmtegeleiding gemeten. Hoe hoger de materiaaldikte, hoe beter de warmteweerstand. Een dubbel dikke laag isolatie heeft dus een hogere Rc-waarde. De adviseur kijkt per constructie (spouwmuur, vloer, dak) naar de huidige Rc-waarde en berekent wat de potentiële Rc-waarde zou kunnen worden. De Rc-waarde speelt een grote rol in het bepalen van het energielabel.


####Video: hoe wordt vloerisolatie aangebracht?


4. De adviseur gaat na wat het meest gunstige type isolatiemateriaal is

Er zijn verschillende materialen voor vloer- of bodemisolatie. De adviseur kijkt welke manier geschikt is voor jouw vloer. Hij zal het verschil uitleggen, en de voor- en nadelen benoemen van elk isolatiemateriaal.

  • Thermokussens / Thermofolie

  • PUR-schuim

  • EPS-parels of chips

  • Isolatieplaten

Meer lezen over de verschillende isolatiematerialen

Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de vochtigheid in de kruipruimte en de mate waarin het materiaal vocht opneemt. Ook kijkt hij naar de hoogte van de kruipruimte. Als deze lager is dan 50 cm is het niet mogelijk om isolatiemateriaal aan te brengen op de onderzijde van de vloer, omdat er te weinig ruimte is voor een persoon om in te werken. Ook maakt het verschil of de vloer van hout of beton is, in verband met kans op rot bij sommige isolatiematerialen.

De adviseur zal ook kijken naar de kwaliteit en duurzaamheid van een product. PUR-schuim is bijvoorbeeld in opspraak geweest omdat het niet gezond voor het milieu en de bewoner zou zijn. Er zijn varianten op basis van waterstof, die de adviseur zou kunnen overwegen.

Misschien wel de belangrijkste tip: zorg dat het isolatieadvies onafhankelijk is. Als de adviseur er zelf bij gebaat is om een bepaald product te adviseren, dan ben je niet gegarandeerd van het best passende isolatiemateriaal voor jouw woning. Vraag daarom goed door, en vraag naar alle alternatieven.


Wist je dat vloerisolatie 10 keer meer oplevert dan spaargeld?

Lees hier alles over de voordelen, kosten en rendement van vloerisolatie.


5. De adviseur geeft een indicatie van de besparing door vloerisolatie

Zonder vloerisolatie straalt de vloer koud uit door de lagere temperatuur in de kruipruimte, waardoor je snel geneigd bent om de verwarming hoger te zetten. De verwarming hoger zetten zal helpen met een behaaglijker binnenklimaat, maar toch zal de vloer kil aan blijven voelen. Daarbij wordt de energierekening onnodig fors. Je kan dit eenvoudig verhelpen door de vloer goed te isoleren. Daardoor hoeft er minder gestookt te worden en bespaar je per jaar zo’n 10% op je gasrekening!

De adviseur kijkt vervolgens of de hele vloer te isoleren is, of een gedeelte ervan. Op basis van het oppervlak en het huidige gasverbruik zal hij een inschatting maken van de besparing.

De kosten voor vloerisolatie liggen tussen de €20 en €40 per vierkante meter. De investering heb je tussen de 10 en 20 jaar terugverdiend, afhankelijk van het oppervlak. Verhoging van comfort zal je echter meteen merken vanaf dag 1 geen koude voeten meer!


Zonder huisbezoek een inschatting maken van besparing door vloerisolatie?

Dat kan! Vul je postcode in en beantwoord een aantal vragen. De berekening van deze Bespaarcheck geeft je meteen een indicatie van de kosten en besparing in jouw unieke situatie!


Wat kunnen De Energiebespaarders voor je doen?

De Energiebespaarders zijn gespecialiseerd in persoonlijk en onafhankelijk advies. Anders dan andere partijen focussen wij op de wensen van de klant en adviseren wij de beste oplossingen voor energiebesparing. Van isolatie tot zonnepanelen.

Geen gedoe, geen verplichtingen

We zijn een tussenpartij en geven onafhankelijk advies door de beste producten en installatie-experts te vinden voor jouw woning. Of jij akkoord gaat met de offertes is aan jou. Mocht je akkoord gaan, dan zorgen wij ervoor dat de oplossingen geïnstalleerd worden door erkende en gecertificeerde partner installateurs, zonder dat het jou moeite kost.

Bij de Energiebespaarders krijg je dus gericht advies, offertes voor uitsluitend het beste product voor jouw woning, uitgevoerd door de beste installatie-expert voor jouw situatie. Dat scheelt tijd met vergelijken, coördineren en regelen. En mocht er wat mis gaan met de installateur, dan zorgen wij dat het netjes opgelost wordt. Dat is totale ontzorging.

Wil je persoonlijk advies over vloerisolatie in jouw woning? Vraag dan een Energiepaspoort™ aan.


Ook handig