Woning verduurzamen

Verduurzamen van jaren 30 woning

Geschreven door Olga Lefevere – op 30 september 2021

Jaren 30 woningen herken je aan enkel glas met glas in lood, hoge plafonds, knusse erkers en als je geluk hebt, een mooie houten benedenvloer.

Veel mensen denken daarom dat een jaren 30 woning niet energiezuinig kan zijn. Echter zijn er juist veel mogelijkheden voor jaren 30 woningen.


Hulp nodig bij advies en uitvoer van verduurzaming van je jaren 30 woning? Vraag tijdelijk gratis advies op maat aan. Klik hier!


Jaco en Suzanne verduurzaamden hun jaren 30 woning

Vorig jaar hadden we genoeg van de stilte op het platteland. Ons oog viel al snel op een hoekwoning uit 1935. Eén nadeeltje: het huis was bijzonder slecht geïsoleerd en had dan ook energielabel G.

Het lage energielabel vertelt je genoeg over de maandelijkse energielasten. Toen we het huis voor het eerst bezichtigden, was het er best wel koud en onbehaaglijk. Isolatie bleek voor ons dé manier om daar verandering in te brengen.

Vloer- en spouwmuurisolatie kwamen als allerbeste verduurzaming opties uit de bus; het dak was door de vorige bewoner namelijk al goed geïsoleerd.

We waren bijvoorbeeld al met de benedenvloer (die kreeg vloerverwarming), dus isolatie konden we ook meteen meepakken.

Ons jaren ‘30 huis is nu ruim een half jaar geïsoleerd en we zijn hartstikke tevreden met het resultaat. Het vergt een lage investering, je hebt weinig last van de werkzaamheden (de vloer was binnen 2,5 uur geïsoleerd) en je hebt er vervolgens veel profijt van.’

Meer over de duurzame jaren 3o woning van Suzanne en Jaco.


Wat kan je verduurzamen in een jaren 30 woning?

In de jaren 30 werd er totaal anders gebouwd dan nu, zeker op het gebied van energiebesparing en verwarming. Er valt dus nog veel te winnen.

Spouwmuurisolatie

Het is waarschijnlijk dat de woning ongeïsoleerde spouwmuren heeft. Er was nog geen focus op goede isolatie van de woning in de jaren 30 en daarom werden de muren opgesteld zonder isolatie. Wel werd de spouwmuur geïntroduceerd om vochtdoorslag te voorkomen en zo vochtproblemen tegen te gaan. Goede kans dat jouw spouwmuur geïsoleerd kan worden.

Vloerisolatie

Je hebt koude voeten in de winter door een ongeïsoleerde houten vloer. Daarom is vloerisolatie in een jaren 30 woning bijna altijd een goed idee! Een jaren 30 woning is gebouwd met meestal een kruipruimte, maar die is tijdens de bouw niet goed geïsoleerd. Check of er een kruipruimte aanwezig is.

Dakisolatie

Er glipt altijd warmte weg door het dak. In een jaren 30 woning kan dit komen door ongeïsoleerde pannendaken met houten dakbeschot of ongeïsoleerde platte daken bestaande uit een houten balkenlaag met dakbedekking. Dakisolatie kan veel verschil maken in comfort.

Bereken hoe goed geïsoleerd jouw woning is

Verwarming

Er werd in de jaren 30 verwarmd met gas- en houtkachels en nog niet met cv-ketels. Het zou dus kunnen dat er een cv-systeem ontbreekt of een verouderd cv-systeem aanwezig is zoals een gaskachel.

Ventilatie

Energie besparen in jaren 30 woning valt niet mee. Het voelt vaak koud aan waardoor de verwarming omhoog gaat. Tocht kan ontstaan door slechte naad- en kierdichting en koudeval, veroorzaakt door verschil in temperatuur binnen en van de ramen. Dicht daarom de naden en kieren.


Hulp nodig bij advies en uitvoer van verduurzaming van je jaren 30 woning? Vraag tijdelijk gratis advies op maat aan. Klik hier!


Besluiten: wat nu en wat kan later?

Nu je wat meer weet over de mogelijkheden in een jaren 30 woning, is het belangrijk om te onthouden: niet alles hoeft in één keer. Vertel de adviespartij jouw wensen en maak samen prioriteiten. Wat vind je zelf belangrijk? En wat is nice to have?

Bij jaren 30 woningen is het slim om te starten met isolatie. Isolatie is een eerste slimme stap omdat je zo begint met de warmte binnen te houden. Vanuit daar kun je overwegen zonnepanelen op het dak te plaatsen om vervolgens het verwarmingssysteem onder de loep te nemen.


Aan de slag!

Een goed startpunt is je laten adviseren door een partij die advies geeft over zowel isolatie als zonnepanelen als verwarming. Zo krijg je een volledig overzicht over wat er allemaal mogelijk is en waar je kunt beginnen.

Door een adviseur in de arm te nemen die niet gebonden is aan een merk of installatiebedrijf, weet je zeker dat je de beste kwaliteit in producten krijgt, voor een eerlijke prijs.

Ook Suzanne en Jaco namen een adviseur in de arm: ‘We hebben een hypotheek via Triodos en kwamen zo bij De Energiebespaarders terecht. De Energiebespaarders maakten een scan van de woning.

We kregen een offerte aangeboden en zijn daar meteen op ingegaan. We hebben nog even overwogen om het zelf te doen, maar de kosten voor een professional vielen erg mee. We zouden daarnaast weinig last hebben van de werkzaamheden en op deze manier ben je natuurlijk verzekerd van kwaliteit.’


Verduurzaam zonder gedoe met De Energiebespaarders

De Energiebespaarders biedt onafhankelijk advies over alle vormen van isolatie (en andere energiebesparende maatregelen). Het advies is in verschillende pakket-vormen beschikbaar, zodat je precies het advies krijgt dat past bij jouw woning en wensen.

Bekijk de adviespakketten hier >

Ook handig: Welke subsidies zijn er voor isolatie?