Energiebesparende maatregelen

Stormloop op warmtepompen als gevolg van hoge energieprijzen

Geschreven door Olga Lefevere – op 25 maart 2022

Door de gestegen gasprijs willen Nederlanders nu massaal van het gas af. Dit zorgt voor een run op vooral hybride warmtepompen. Wat is er aan de hand?

Niet eerder waren de gasprijzen zo hoog

De gasprijs is het afgelopen half jaar gestegen naar ongekende hoogtes. In de zomer van 2021 was de gemiddelde gasprijs 0,95 euro per m3 gas. In oktober 2021 steeg dit naar 1,79 euro per m3 gas. Momenteel betalen we gemiddeld 2,66 euro per m3. Dat is bijna 3 keer zoveel als een half jaar geleden.

Voor een heleboel mensen is dat niet te betalen. Door een (hybride) warmtepomp in combinatie met zonnepanelen verbruik je zo’n 70 tot 80 procent minder gas waardoor de impact van veranderlijke gasprijzen kleiner is. En ben je energie-onafhankelijk.

In de rij voor aardgasvrij

Sinds 1 januari 2022 is de ISDE-subsidie op warmtepompen verhoogd van 20 naar 30 procent waardoor meer mensen kiezen voor dit duurzame alternatief. De stormloop op hybride warmtepompen zorgt nu echter voor teleurstelling en frustratie bij mensen met een hoge rekening. Veel woningeigenaren moeten minimaal tot het najaar wachten op een warmtepomp.

De verwachting was dat dit jaar opgeschaald kon worden naar 100.000 hybride warmtepompen. Dat is al 10 keer zo veel als 2 jaar geleden. Die verwachting was echter gezet voordat de gasprijs explodeerde, door onder andere de oorlog in Oekraïne.

Waarom moeten woningeigenaren zo lang wachten?

Enerzijds hebben producenten grote moeite met het maken van warmtepompen door een tekort aan grondstoffen en chips. Daarnaast hebben ze meer tijd nodig om nieuwe productielijnen op te zetten. Voorbeeld: Marktleider Remeha hanteert een wachtlijst voor nieuwe bestellingen. De levertijd is inmiddels al meer dan 6 maanden geworden.

Het andere knelpunt is de capaciteit bij installatiebedrijven. Er zijn momenteel lange wachttijden voor de daadwerkelijke installatie. Er zijn simpelweg te weinig monteurs. Geschat wordt een tekort van 25.000 monteurs.

Wat gaat de markt doen?

De VVD heeft Kamervragen gesteld aan de minister van Klimaat en de minister van Volkshuisvesting. Hoe gaat de overheid ervoor zorgen dat lange levertijden voor zonnepanelen en warmtepompen worden verminderd en zo woningeigenaren en woningcorporaties nog voor volgende winter voorzien zijn van een warmtepomp? En die opgave is flink. In potentie kunnen ongeveer 2 miljoen huishoudens direct het gasverbruik terugdringen door de installatie van een hybride warmtepomp.

Mocht jij nou zelf op zoek zijn naar een alternatief voor gasgebruik, vraag dan onafhankelijk advies aan via De Energiebespaarders. Lange levertijden kunnen ook wij niet omzeilen, maar het goede nieuws is het feit dat wij nauw samenwerken met verschillende installateurs, en daardoor in een voorkeurspositie zitten. Zo kunnen we garanderen dat je bij ons de kortste doorlooptijd krijgt.

werken samen met verschillende warmtepomp installateurs wat de kansen op installaties vergroot.

U heeft misschien al gemerkt dat er de laatste tijd grotere interesse is in energiebesparing. Goed nieuws natuurlijk! Maar dat betekent ook dat installaties wat later gepland worden dan u misschien had gehoopt. Dit is helaas iets waar iedereen op dit moment mee te maken heeft.H

We onderhouden uiteraard dagelijks contact met de installatiebedrijven en gaan ervoor zorgen dat we uw installatie op zo'n kort mogelijke termijn gaan realiseren! Het is even balen, maar we zijn liever eerlijk dan dat er radiostilte is. We blijven u op de hoogte houden, zo dat u weet wat u kunt verwachten.