Woning verduurzamen

Stappenplan en tips voor duurzaam wonen

Geschreven door Olga Lefevere – op 2 juli 2019

Je kunt er niet meer omheen, we worden overspoeld met ‘er moet wat gedaan worden aan het klimaat’. Maar daadwerkelijke maatregelen ondernemen om energie te besparen blijkt toch moeilijker te zijn. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat het effect niet direct zichtbaar is. Toch kan jij je hier sterk voor maken!

Wat is duurzaam wonen?

Duurzaam wonen betekent dat jouw woongedrag een zo laag mogelijke impact heeft op de aarde. Een concreet voorbeeld is een hoog energieverbruik. Maar hoe bespaar je energie? Dit is afhankelijk van hoe groot je het zelf wilt aanpakken. Voor iedere woning en eigenaar is dit anders. Je kunt relatief klein beginnen met het aanpassen van gedrag, door bijvoorbeeld korter te douchen. Daarnaast kun je ook energie besparen door de woning onder handen te nemen, met bijvoorbeeld isolatie of een warmtepomp.


Hieronder geven wij jou een stappenplan met handige tips om  energie te besparen en duurzamer te wonen. Zo verminder je zowel op de lange als korte termijn jouw impact!

Verandering in gedrag

Stap 1: Verbruik minder water

Tip 1. Was kleding op 20 graden, dit blijkt vaak net zo effectief te zijn als op een hogere temperatuur wassen. Echter wordt aangeraden om onder andere beddengoed en handdoeken op 60 graden te blijven wassen, om zo bacteriën te doden.

Tip 2. Kort je douchetijd in met behulp van een zandlopertje.

Tip 3. Besparen door korter douchen is niet voor iedereen aantrekkelijk. Koop dan een waterbesparende douchekop, daarmee bespaar je op uw water- en gasverbruik.

Tip 4. Koop geen plastic (water)flesjes meer, maar eerder een recyclebaar flesje.

Tip 5. Gebruik opgevangen regenwater voor de tuin, schoonmaak of zelfs voor het doorspoelen voor je toilet! Er zijn zelfs aparte systemen waarmee je je toilet met regenwater kan doorspoelen.

Tip 6. Gebruik een debiet- of doorstroombegrenzer. Hiermee wordt verspilling van water tegengegaan.

Tip 7. Een andere manier om water te besparen is bijvoorbeeld de aanschaf van een sensor kraan.

Stap 2: Verbruik minder energie in huis

Tip 8. Draai pas een wasje als de trommel vol zit.

Tip 9. Ga zelfs nog een stapje verder door de was natuurlijk te laten drogen op een rek, beter voor het milieu, de energierekening en je kleding!

Tip 10. Zet de tv en lampen uit wanneer je deze niet gebruikt, deze laten we vaker aan staan dan we denken, let er maar eens op!

Tip 11. Zet apparaten indien je deze (langere tijd) niet gebruikt niet op stand-by, maar trek de stekker eruit.

Tip 12. Kies voor milieuvriendelijke apparaten en producten. Denk hierbij aan apparaten met een duurzaam energielabel zoals A++ of zelfs A+++.

Tip 13. Hiernaast kun je ook onnodige elektronische keuken-/tuinproducten vervangen door handmatige producten zoals een garde of een heggenschaar.

Stap 3: Produceer geen/zo min mogelijk afval (Zero Waste)

Tip 14.  Plak ‘nee-nee’ stickers op de brievenbus.

Tip 15.  Neem zelf een bakje mee naar een afhaalrestaurant.

Tip 16. Neem zelf een bakje mee naar restaurants om zo voedselverspilling tegen te gaan.

Tip 17. Scheid afval. Dit is makkelijk te doen met speciale recycle afvalemmers.

Wil je meer informatie over het verduurzamen van jouw woning? Doe dan De Bespaarcheck en ontdek nog meer mogelijkheden om energie te besparen.

Veranderingen aan de woning

Stap 4: Zorg goed voor je tuin

Tip 18. Gebruik geen bestrijdingsmiddelen en/of gif. Dit maakt je tuin diervriendelijk voor onder andere egels, bijen, vogels, vlinders en andere insecten.

Tip 19. Kies voor een ‘natuurlijke’ tuin, met veel groen en aarde in plaats van tegels. Tegels leiden namelijk tot hitte in de zomer, wateroverlast met neerslag maar ook een verdrukking van de biodiversiteit van je tuin!

Tip 20. Dit is verder uit te breiden, indien er ruimte voor is, door een composthoop in je tuin te maken. Dit verbetert namelijk de bodem van je tuin. Let wel op, een goede doorluchting van de composthoop is belangrijk om stank en ongedierte te voorkomen.

Tip 21. Verbouw je eigen groenten in je tuin, op je balkon, of zelf kruiden op je aanrecht! Dit kan gecombineerd worden met opgevangen regenwater wat kan dienen als watertoevoer voor de groentes (zie tip 5).

Stap 5: Tref energiebesparende maatregelen

Tip 22. Zonne-energie, op te wekken via de volgende methodes. Zonnepanelen: ook in de winter kunnen de panelen goed zijn voor 20-60% van je energieverbruik. Check hier of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.

Tip 23. Zonneboiler (circa 1000-2000 euro): zet zonne-energie direct om in warmte of elektriciteit

Tip 24. Je kunt duurzaam verwarmen in huis, door een warmtepomp te installeren. Een warmtepomp verbruikt wel energie, maar geen aardgas.

Tip 25. Windenergie, op te wekken via windmolens. Er zijn windmolens te koop in windmolenparken waar je eigenaar van kan zijn en dus ook de energie van ontvangt!

Stap 6: Investeer in isolatie

Tip 26. Door de bodem- en vloer te isoleren voorkom je koude voeten en bespaar je op je energieverbruik.

Tip 27. Naden en kieren dichtmaken met een tochtstrip tegen je raam of deur voorkomt koude lucht in huis.

Tip 28. Als je veel energie wilt besparen thuis, kun je het best je dak isoleren. 30% van de warmte gaat hierdoor verloren.

Tip 29. Wat oudere huizen hebben een spouwmuur zonder isolatie. Het is simpel om deze te laten vullen met isolatiemateriaal en maakt een groot verschil.

Tip 30. Er kan veel kou vanuit de ramen komen en hierdoor moet je meer stoken. Daarom is ook glasisolatie in veel woningen belangrijk.

Met een goed geïsoleerd huis bespaar je veel energie en geld. Vooral bij een ouder huis is veel winst te behalen. Lees meer over het isoleren van je huis.

Bovenstaande stappen en tips zijn makkelijk toepasbaar voor zowel de korte als lange termijn. We kunnen het niet vaak genoeg blijven zeggen, maar alle kleine beetjes helpen. Zodra iedereen dit doet, maken al die kleine beetjes samen een grotere impact dan je misschien had gedacht! Deze tips zijn naast makkelijk uitvoerbaar en beter voor het milieu, ook nog eens handig voor je eigen portemonnee.

Dankzij al deze tips bespaar je al behoorlijk op je energierekening. Wil je nog meer besparen?

Lees meer over energiepositief wonen.