Energielabel

Prijsstijging energielabel toch niet uitgesteld

Geschreven door Joost Grijsen – op 9 oktober 2020

De registratie van het energielabel voor woningen gaat vanaf 2021 op een meer uitgebreide manier verlopen. hierdoor wordt het duurder dan daarvoor. Na tegenstand vanuit de kamer werd de prijsstijging uitgesteld. Maar volgens minister Ollongren is dat tegen de wet, en gaat de verandering gewoon door per 1 januari 2021.

De belangrijkste reden voor de prijsstijging zou zijn dat de energie-inspecteur die het energielabel moet vastleggen, niet langer op afstand de woning onder de loep kan nemen, maar ter plaatse een verslag moet maken.

Het kabinet spreekt ook wel over het eenvoudige energielabel (oud en het uitgebreide energielabel (nieuw). De prijs zou van gemiddeld onder de 10 euro stijgen naar gemiddeld 190 euro.


Waarom ging de prijsstijging van het nieuwe energielabel eerder niet door?

Het uitgebreide energielabel zou onnodig duur worden volgens VVD-kamerlid Daniel Koerhuis. Daarom diende hij een motie in, die vervolgens werd aangenomen.

Volgens Koerhuis zijn er te veel onduidelijkheden over de aansprakelijkheid bij een foutief energielabel en wil daarom de ingangsdatum uitstellen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stelt dat de woningeigenaar in zo’n geval zelf aansprakelijk is, terwijl minister Ollongren aangeeft dat schade als gevolg van een foutief label verhaald kan worden op de expert.

Update 12-11-2020: Meer Kamerleden hebben zich inmiddels achter de motie geschaard. Het zou dus toch zo kunnen zijn dat het nieuwe energielabel toch wordt uitgesteld. Als je nog het energielabel wilt registreren op de oude wijze, kan je beter het zekere voor het onzekere nemen en dit nog voor het einde van het jaar regelen. Hoe kan je dit doen bij De Energiebespaarders?


Waarom wordt het energielabel toch wel duurder?

Uitvoering van de ingediende motie van Koerhuis zou volgens minister Ollongren in strijd zijn met Europese regels. De nieuwe meetwijze is een gevolg van de invoering van nieuwe eisen voor de energiezuinigheid van gebouwen in Europa. Als Nederland het nieuwe energielabel zou uitstellen, zou dat ingaan tegen de Europese richtlijn.


Waarom zou ik een energielabel laten registreren voor mijn woning?

Op dit moment is het nog niet verplicht om een geregistreerd energielabel te hebben, tenzij de woning te koop wordt gezet. Er wordt verwacht dat registratie van het energielabel in de toekomst wél verplicht zal worden, aangezien de overheid klimaatdoelstellingen heeft gemaakt voor 2030 waarin woningverduurzaming is opgenomen. Op dit moment heeft slechts de helft van de Nederlandse woningen een definitief energielabel.

Een geregistreerd energielabel is 10 jaar geldig. Het is dus slim om dit jaar nog jouw energielabel te laten registreren voordat het in 2021 een stuk duurder zal worden. Zo voorkom je hoge verplichte kosten.

Je energielabel laten registreren kan samen met een gecertificeerde inspecteur. Er zijn verschillende partijen op de markt die dit aanbieden. Als je je energielabel wil laten registreren, kun je dit het beste nog doen vóór 31 december 2020. Daarna zullen de regels rondom het energielabel veranderen waardoor het registreren op afstand niet langer mogelijk is. Lees hier meer over de veranderingen.


Wat is jouw (voorlopige) energielabel?

Bereken het hier.


Waarom is een energielabel belangrijk?

Een energielabel vertelt iets over de relatieve zuinigheid (oftewel de energie-efficiëntie) van de woning, oftewel hoe zuinig is jouw woning en hoe zuinig zou deze kunnen zijn? Echter is door de krapte op de woningmarkt een hoog energielabel nog niet belangrijk voor de meeste Nederlandse kopers.

Dit terwijl een energielabel veel impact heeft op de woonlasten. Wanneer vraag en aanbod op de huizenmarkt in de toekomst meer in balans raakt, wordt het waarschijnlijk onaantrekkelijker om een woning te kopen met een laag energielabel (en dus een lage mate van zuinigheid).

Je energielabel verhogen?

Vraag direct advies aan over hoe je het energielabel kunt verhogen met het Verduurzamen Compleet-pakket.