Woning verduurzamen

Langere wachttijden: nu verduurzamen of wachten?

Geschreven door Olga Lefevere – op 18 augustus 2022

De markt voor zonnepanelen en warmtepompen staat onder spanning. De vraag is groter dan het aanbod en tekorten in personeel, grondstoffen en chips veroorzaken lange wachttijden. Wat kan je verwachten als je nu kiest voor de verduurzaming van je woning?

Energie steeds duurder

De energiecrisis neemt toe en de energierekening blijft oplopen, waardoor de gemiddelde energierekening onbetaalbaar dreigt  te worden.  We betalen momenteel € 2,992 /m3 voor het afsluiten van een nieuw energiecontract. Het lijkt er momenteel niet op dat de energieprijzen op korte termijn gaan dalen.

Veel vraag naar energiebesparing en verduurzaming

Veel mensen maken zich zorgen over of ze de rekening straks nog wel kunnen betalen. Woningeigenaren zoeken naar manieren om te besparen op hun energieverbruik en zijn zich steeds meer bewust van de voordelen van verduurzaming. We hebben de interesse in energiebesparing ook explosief zien stijgen. Op dit moment is een er aanhoudende stroom van vraag  naar energiebesparende maatregelen.

Leveringsproblemen zorgen voor langere wachttijden bij installateurs

Het aanbod grondstoffen en benodigde onderdelen, zoals chips is niet toereikend aan de vraag. Fabrikanten leveren momenteel slechts een fractie uit van wat installatiebedrijven vragen, waardoor er momenteel weinig tot geen installaties worden ingepland. Installatiebedrijven willen eerst garanderen dat ze de juiste producten in huis hebben voordat er een afspraak gemaakt wordt. Daardoor nemen de levertijden toe.

Is verduurzamen wel slim nu?

Absoluut! Het verduurzamen van je woning blijft altijd slim. Daarbij wordt verwacht dat de energieprijzen alleen maar gaan oplopen, en waardoor verduurzamen steeds meer oplevert aan besparing. Daarnaast stijgt het effect op de waarde van je woning ieder jaar. Een label van B naar A heeft een gemiddelde waardestijging van 3,3 %. Gaat een woning van energielabel G naar A, dan neemt dit gemiddeld toe met 24,4 %, ofwel met 72.000 euro. Bovendien zijn de wachttijden voor isolatie nog hetzelfde gebleven als voor de tekorten. Beginnen met isolatie is altijd een goed idee.

Moet ik nu verduurzamen of kan ik beter wachten?

Houd er rekening mee dat het moeilijk is om haast te zetten achter de uitvoer. Een wachttijd van een jaar is niet ongebruikelijk. Maar laat je ook niet afschrikken. Er worden nieuwe voorraden geproduceerd en er komen steeds betere afspraken met leveranciers. Je kan maar beter in de wachtrij gaan staan. Uiteindelijk kom je wel aan de beurt. Daarnaast heb je kans dat energiebesparende maatregelen alleen maar duurder gaan worden, dus nu advies en offertes inwinnen is absoluut een goed idee! Er is alleen een klein beetje geduld bij nodig.