Energie besparen

Huishoudens zien energierekening in rap tempo stijgen

Geschreven door Olga Lefevere – op 17 september 2021

Stel je voor, je hebt 500 euro minder te besteden per jaar, hoe voel je je daarbij? Dit zou best eens realiteit kunnen zijn in 2022. De gasprijzen waren nog nooit zó hoog.  Vergelijkingssite Pricewise vond uit dat de gemiddelde energierekening op dit moment 500 euro is gestegen ten opzichte van vorig jaar.


Hoe kan het dat de gasprijzen zo enorm stijgen?

De gastarieven voor één jaar liggen momenteel op het hoogste punt ooit. De stijging zit hem vooral in de eerste helft van dit jaar, in slechts 6 maanden steeg de gemiddelde rekening met 360 (!) euro. Waarom is die stijging zo enorm, vraag je je af?

  • Dat komt omdat op weg zijn om te stoppen met gas halen uit gasvelden in Groningen.

  • Hierdoor missen we gas en zijn daardoor afhankelijker van andere landen, zoals Rusland.  Die kan doen met de prijzen wat hij wil.

  • Daarnaast zijn wij niet het enige land dat een stijgende gasvraag laat zien, waardoor ze de prijs verhogen.

  • Ook is de vraag naar gas groter geworden door de strenge winter en barre lente in 2021. Gas wordt opgeslagen door energieleveranciers om direct te kunnen leveren. Omdat we massaal de verwarming aan zwierden dit jaar zijn die voorraden snel opgeraakt.

  • Die vraag steeg alleen maar meer nu corona maatregelen steeds meer worden opgeheven.

  • Daarbij is het belastingtarief op gas verhoogt. Daarmee wil de overheid gas minder aantrekkelijk maken om zo de energietransitie te stimuleren.

Daarnaast is het opwekken van energie uit duurzame bronnen, zoals wind en zon, duurder dan andere jaren door het gebrek aan zon en wind. Het tarief voor stroom bereikte het hoogste punt sinds 2009, aldus Pricewise.


Geldt de gasprijsstijging voor ieder huishouden?

Wanneer je in een slecht geïsoleerde woning woont en geniet van avondjes bankhangen met de verwarming op standje zomer, zou deze stijging wel eens flink effect op jou kunnen hebben. Je warmte vliegt namelijk zo de muren uit. Hier vind je tips om je gasverbruik te verlagen.

Heb je een variabel of aflopend contract? Dan zou het kunnen dat je net als Pricewise aangaf, volgend jaar het dubbele betaalt. Wil je weten wat jij ongeveer verbruikt aan gas en wat je zou kunnen besparen? Doe dan de Bespaarcheck.


Hoe ziet de toekomst van de energietarieven er uit?

Energiespecialist Tomas Bleker van Pricewise is somber over de toekomst. "Als de prijzen blijven stijgen, wordt het een hele dure winter, waarbij je kunt verwachten dat ook de variabele energietarieven per 1 januari 2022 een verhoging tegemoetzien."

Veel mensen maken zich zorgen over de stijgende energieprijzen. Pricewise deed een peiling onder 1.000 mensen en ongeveer drie op de tien ondervraagden gaf aan dat het lastig wordt de energierekening te betalen als de prijzen in dit tempo door blijven stijgen. Uit onderzoek van TNO blijkt dat een half miljoen huishoudens nu al moeite heeft met de energierekening betalen.


Wat verbruikt gas in huis en hoe duur is dat?

Veel huishoudens gebruiken gas om te koken, om water te verwarmen en voor de verwarming van het huis.

Het verwarmen van de woning is verantwoordelijk voor het meeste gasverbruik. Zeker als je een beetje een koukleum bent en in een groot huis woont. Ongeveer 75 procent van het totale gasverbruik gaat op aan verwarming. Een gemiddeld verbruik ligt in Nederland op 1.125m3 en met een huidige prijs van €1,40 ben je jaarlijks €1.575 kwijt aan verwarming.

Je wilt dat bedrag natuurlijk liever aan leukere dingen uitgeven dan aan je energierekening.


Wat kan je doen aan de stijgende energieprijzen?

Ieder huishouden kan energie besparen. Dit is afhankelijk van hoe groot je het zelf wilt aanpakken. Voor iedere woning en eigenaar is dit anders.

Je kunt relatief klein beginnen met het aanpassen van gedrag, door bijvoorbeeld korter te douchen. Daarnaast kun je ook kleine aanpassingen doen aan de woning door bijvoorbeeld de lampen te vervangen voor led-lampen of radiatorfolie achter de verwarming te plakken. Meer tips vind je in dit stappenplan energie besparen.

Je kunt energie besparen ook groter aanpakken door de woning onder handen te nemen, met energiebesparende maatregelen zoals isolatie of een warmtepomp. Dit vergt een investering, maar vergeet niet: energie besparen is geld besparen.

Energie besparen kan je doen door:


Energie besparen bij jou thuis

De eerste stap is om je te oriënteren over hoe jij energie kunt besparen. Wat zijn in hoofdlijnen de mogelijke maatregelen en wat kan er in jouw situatie gedaan worden aan de hogere energierekening?

Om deze vragen te beantwoorden kun je gebruik maken van de Bespaarcheck. Aan de hand van 12 vragen reken je uit welke energiebesparende maatregelen bij jou passen, hoeveel ze ongeveer kosten en met hoeveel euro ze de energierekening jaarlijks zouden verlagen. Ook geeft de check beschikbare subsidie weer.

Na de Bespaarcheck is het fijn om wat meer te weten te komen over de verschillende energiebesparende maatregelen: Wat doen ze en hoe besparen ze nou precies energie? Dat leggen we je graag stap voor stap uit in deze handige, gratis oriëntatiehulp.

In 16 pagina’s krijg je:

  • Tools om zélf in te schatten waar er energie verloren gaat in de woning

  • Specificaties van alle energiebesparende maatregelen zodat je precies weet wat het kost en oplevert. (isolatie, zonnepanelen en verwarming)

  • Bespaarverhalen van woningeigenaren die je voor gingen

  • Praktische do’s en don'ts waarmee je verkeerde keuzes voorkomt