Energielabel

Hoe zorg ik voor goede ventilatie?

Geschreven door Joost Grijsen – op 18 augustus 2020

Goed ventileren van een woning is ontzettend belangrijk. Aanvoer van frisse lucht is noodzakelijk om gezond te kunnen leven, zeker nu we 90% van onze tijd binnen doorbrengen. Goed geïsoleerde woningen zorgen voor minder warmteverlies, zorgen er ook voor dat er minder buitenlucht binnen komt. Wanneer je kiest voor isolatie moet er dus actief gehandeld worden om frisse buitenlucht aan te voeren en vervuilende stoffen af te voeren. Dit doe je door dagelijkse goed te ventileren. Lees hier hoe.


In dit artikel

  • Vier soorten ventilatie

  • Wat vervuilt de lucht en hoe verbeter ik het binnenklimaat?

  • Verbeter je wooncomfort met goede ventilatie en isolatie


Vier soorten ventilatie

Bij veel woningen is de ventilatie niet op orde. Enerzijds doordat bewoners de ramen niet vaak openzetten, anderzijds door slecht functioneerde ventilatiesystemen.

Ventilatie houdt in: zowel schone lucht aanvoeren als vervuilde lucht afvoeren. Hier zijn verschillende manieren voor.

1. Natuurlijke ventilatie

Door simpelweg het raam open te zetten kan een woning geventileerd worden. Zorg er voor dat in elke ruimte een raam is dat open kan, en zet deze minimaal twee kwartier per dag open. Vooral ruimtes waar water of een fornuis aanwezig zijn moeten goed worden geventileerd.

Wil je flink frisse lucht? Zet dan twee ramen tegenover elkaar open zodat er een tochtstroom ontstaat. Houd je de ramen liever dicht? Dan kun je ook kiezen om ventilatieroosters boven in het raam te plaatsen. Houd er rekening mee dat natuurlijke ventilatie eenvoudig en goedkoop is, maar niet altijd voldoende.

2. Mechanische ventilatie

Met mechanische ventilatie ben je zekerder van schone lucht dan bij natuurlijke ventilatie. Het systeem voert namelijk actief de vervuilde lucht af via ventilatieventielen of ventilatieroosters door middel van een elektrische ventilatie box.

Mechanische ventilatie is vaak aanwezig in huizen die na 1975 zijn gebouwd is. Dit zijn ongeveer 3 op de 10 woningen. Wanneer er geen mechanische ventilatie is gerealiseerd in de woning omdat deze van voor de jaren 70 is, is het aanbrengen ervan niet altijd een slimme keuze. Het nadeel van mechanische ventilatie is dat het energie kost, met name de wat oudere systemen. Het is redelijk kostbaar, dus overweeg eerst het verbeteren van de bestaande natuurlijke ventilatie door bijvoorbeeld de ventilatieroosters te vervangen.


Check in 2 minuten

• Uit welk jaar jouw woning komt

• Welk label het heeft

• Hoe er energie bespaard kan worden

Doe de Bespaarcheck


3. Balansventilatie

Balansventilatie is een vorm van mechanische ventilatie. Behalve vervuilde lucht af te voeren, brengt het systeem ook schone verse lucht de woning in. Ook deze vorm van ventilatie gebruikt energie voor het afvoeren en toevoeren van lucht. Echter zit er een warmte-terugwin-systeem in die de warmte van de afgevoerde lucht overdraagt aan de koude schone lucht. Op warme dagen werkt dit systeem juist andersom. Met balansventilatie bespaar je daardoor ook indirect energie.

4. Kleinschalige ventilatie, vochtvreters en condensor

Wanneer er maar één ruimte in de woning (extra) geventileerd dient te worden is een opbouw-ventilatie-unit een beter idee dan een volledig ingebouwd ventilatiesysteem. Deze toestellen meten de luchtvochtigheid en spelen hierop in om de luchtkwaliteit op peil te houden. Zo’n unit is handig in bijvoorbeeld kelder of kamers zonder andere vormen van ventilatie.


Wat vervuilt de lucht en hoe verbeter ik het binnenklimaat?

We vervuilen de lucht in huis met ons woongedrag. Huishoudelijke taken brengen deeltjes in de lucht die niet goed zijn voor onze gezondheid. Denk hierbij aan:

  • Koken

  • Douchen

  • Feestje

  • Klussen

Die vervuilende deeltjes in de lucht zijn schadelijk voor je gezondheid. Zeker wanneer je veel tijd binnen doorbrengt. Je kunt het vervuilen van de lucht tegengaan met deze tips.


Verbeter je wooncomfort met goede ventilatie en isolatie

Door een energieadviseur in te schakelen kom je erachter of er goed geventileerd wordt in jouw woning. Hij of zij gaat nu hoeveel lucht jouw woning doorlaat en hoe goed geïsoleerd het is. Wil jij jouw binnenklimaat verbeteren? De Energiebespaarders geeft onafhankelijk advies over ventilatie, isolatie en andere energiebesparende maatregelen. Bekijk hier onze adviespakketten.


Ook handig

10 lifestyletips om snel en gemakkelijk energie te besparen in huis

7 x waarom een energiezuinig huis loont