Energiebesparende maatregelen

Hoe goed geïsoleerd is Nederland?

Geschreven door Olga Lefevere – op 22 januari 2020

Er valt veel winst te halen uit het goed isoleren van Nederlandse woningen: isolatie van het dak, vloer, muren en glas. Met als gevolg het verminderen van het gasverbruik. Maar hoe staan we er voor? Hoe goed geïsoleerd zijn de woningen in Nederland? En hoe weet je of jouw woning geïsoleerd is?


Herken een slecht geïsoleerde woning

Isolatie maakt je woning comfortabeler, en je bespaart er energie mee. Weet je niet waar je moet beginnen? Download dan onze gratis de Oriëntatie Hulp.


Wat zijn de klimaatdoelen?

Om de CO2-uitstoot terug te dringen met 25% moet er nog veel gebeuren. Het isoleren van woningen draagt daaraan bij. Uit slecht geïsoleerde woningen ontsnapt veel warmte. Als je  minder hoeft te stoken door goede isolatie, verbruik je minder aardgas en daarmee bespaar je CO2. Het is dus belangrijk dat alle Nederlandse woningen worden geïsoleerd. Bijkomstig voordeel: je wint er ook veel comfort mee!


Hoe dicht zijn we bij de doelstellingen in Nederland?

De isolatie van huizen uit 1945 en 1975 is vaak slecht uitgevoerd. Zo is 3 van de 4 Nederlandse nog slecht geïsoleerd. Toch geeft 60% van de woningeigenaren aan, (grote) interesse te hebben in duurzaam wonen. Daarvan zou 38% meer willen weten over hoe hun woning verduurzaamd kan worden.


Hoor jij bij die 38%?

Wil je meer weten over hoe je woning verduurzaamd kan worden? De gratis Bespaarcheck is een mooie start om meer inzicht te krijgen in jouw situatie.


Hoe kunnen we daar met isolatie iets aan veranderen?

De beste en meest effectieve isolatiemaatregelen zijn spouwmuurisolatie, vloer- en bodemisolatie, dakisolatie en het plaatsen van HR+++ glas. Deze 4 soorten isolatie leveren over het algemeen het beste resultaat in verhouding tot de investering.

Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur is een muur die uit twee delen bestaat, namelijk een buiten- en een binnenmuur. De spouw is de ruimte tussen deze muren. De meeste Nederlandse woningen van na 1925 zijn gebouwd met een spouwmuur. Door deze ruimte te isoleren, trek je je woning als het ware een warme jas aan. Spouwmuur is een relatief goedkope manier van isoleren. Lees meer over de kosten van spouwmuurisolatie.


Dakisolatie

Zonder dakisolatie gaat 25% tot 30% van de warmte verloren via het dak. Dat is best een hoop. Je kunt isolatieplaten langs de binnenzijde aanbrengen. Bij een plat dak gaan de isolatieplaten aan de buitenzijde met daaroverheen dakbedekking. Dakisolatie verhoogt het comfort aanzienlijk. Lees meer over de voordelen van dakisolatie.


Vloerisolatie

Veel Nederlandse woningen zijn gebouwd met een kruipruimte. In een niet-geïsoleerde kruipruimte (of liever: de onderkant van de vloer of de bodem van de kruipruimte) kunnen koude-stromen en optrekkend vocht voor problemen zorgen. Huizen met vloerisolatie verliezen minder warmte naar de kruipruimte, waardoor je minder hoeft te stoken. Ook zorgt het voor grote verhoging van het wooncomfort. De vloer wordt tot wel 3 graden warmer.


Isolatieglas
Houd je hand eens voor het raam, voel je de koud? HR++ isolatieglas laat 5 keer minder warmte naar buiten dan enkel glas. HR++ glas is dubbel glas met een onzichtbare isolatielaag. Deze weerkaatst de warmte terug naar binnen, maar laat wel licht door van buiten. Hoe lager de U-waarde, hoe beter. Bij dubbel glas ligt rond die rond de 3 (dubbelglas) en bij HR++ rond de 1.


Offertes vergelijken hoeft niet moeilijk te zijn

Onze gratis Bespaarcheck geeft je een goede indicatie van de prijs van de belangrijkste soorten isolatie.


Subsidie als versnelling om doelen te halen

De overheid heeft vanaf 2 september 2019 subsidie beschikbaar gesteld voor isolatie. Het is dus een voordelig moment om je woning te isoleren! Zo bespaar je tot wel 20% op de totaalprijs. Aan de subsidie zijn enkele voorwaarden verbonden.


Met de subsidie op isolatie stimuleert de overheid burgers isolatiemaatregelen in huis aan te brengen. Dit helpt het gasverbruik en de CO₂-uitstoot te verlagen. In totaal is 124 miljoen euro subsidie beschikbaar.


Hoe weet je of jouw woning geïsoleerd is?

Is jouw woning al voldoende geïsoleerd? Daar kan je makkelijk achter komen door de Bespaarcheck te doen. Die laat zien welke isolerende maatregelen mogelijk zijn en wat de kosten daarvan zijn. Of laat een expert naar goed naar de muren, dak en vloer kijken in een huisbezoek. Vraag een energiepaspoort aan en plan meteen een huisbezoek in.


Nog aan het oriënteren? Maak het jezelf makkelijk!

Lees meer over isolatie en de ervaringen van onze klanten in de Oriëntatie Hulp.