Woning verduurzamen

Hoe geïsoleerd is jouw woning? Zo kom je er achter

Geschreven door Olga Lefevere – op 4 december 2020

Bijna iedere woning heeft al vormen van isolatie. Zo kan het zijn dat jouw vloer al geïsoleerd is maar de spouwmuur nog niet. Een kenmerk van isolatie is dat je het niet direct kan zien. Dus hoe weet je waar isolatie aanwezig is in jouw woning? Dat kom je te weten met de volgende handleiding.  


Het bouwjaar vertelt je hoe goed geïsoleerd jouw woning is

Tegenwoordig worden woningen standaard gebouwd met goede isolatie. Alle nieuwe woningen en renovaties van vloeren, gevels, daken en kozijnen, van na 2006 voldoen aan het wettelijk vastgestelde minimum voor isolatie. Is jouw woning van na die tijd of zijn en er renovaties geweest later dan 2006, dan kan je zeker zijn dat dit niet na-geïsoleerd hoeft te worden.

Hoe zit het dan met huizen die eerder gebouwd zijn dan 2006? Onderstaand overzicht geeft inzicht in de isolatie van deze woning. Let op: dit overzicht is bedoeld om een beeld te geven van gemiddelde Nederlandse huizen en bevat daardoor algemeenheden.

Voor 1920

  • Is niet gebouwd met een spouwmuur

  • Heeft meestal nog geen kruipruimte. Wel kan het zijn dat deze later is gegraven

  • Is tijdens de bouw niet geïsoleerd

  • Heeft enkel glas, tenzij het gerenoveerd is

Tussen 1921 en 1945

  • Is gebouwd met een spouw tussen de binnen- en buitenmuur

  • Heeft meestal een kruipruimte. Check of er een kruipluik aanwezig is

  • Is tijdens de bouw niet goed geïsoleerd. Er valt dus nog veel te winnen

Tussen 1945 en 1975

  • Heeft vanaf de bouw al wel isolatie, maar deze is vaak matig

  • Heeft vaak isolatie in de muren, na-isolatie is veel gevallen nodig

  • Heeft vaak vloerisolatie. Voornamelijk de huizen vanaf 1980

  • Heeft dubbel glas, maar is waarschijnlijk aan vervanging toe

Tussen 1976 en 2005

  • Is in de meeste gevallen goed geïsoleerd

  • Is bij de bouw voorzien van isolatie in de vloer, het dak en de spouwmuur. Na-isolatie kan nodig zijn


Wat is het bouwjaar van jouw woning?

Je checkt het met de Bespaarcheck


Hoe check je of er isolatie aanwezig is in jouw woning?

  1. Heb ik kruipruimte isolatie?

  2. Heb ik spouwmuurisolatie?

  3. Heb ik dakisolatie?

  4. Hoe goed geïsoleerd is de beglazing?

1. Heb ik kruipruimte-isolatie?

Je kunt makkelijk zelf controleren of er kruipruimte-isolatie aanwezig is door het kruipluik op te sporen en in de kruipruimte te kijken. Het kruipluik is vaak te vinden bij een buitendeur of een trap. Kun je het kruipluik niet meteen vinden? Gebruik dan deze tips om het kruipluik te vinden.

Vervolgens check je of er isolatiemateriaal tegen de bovenkant van de kruipruimte zit of er isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte ligt. Aan de dikte van het materiaal kun je zien hoe goed geïsoleerd de vloer is. Is het materiaal 4 tot 7 cm dik? Dan heb je matige isolatie. Bij 8 tot 12 cm zit je redelijk goed, en met 13 tot 20 cm heb je een zeer goed geïsoleerde kruipruimte.  

De kruipruimte is natuurlijk niet de prettigste ruimte om in te klimmen, en het opmeten van de isolatie kan een vervelend klusje zijn. Laat daarom een expert kijken naar de isolatie in de kruipruimte. Zo’n expert geeft direct inzicht in wat verbeterde isolatie zou doen met jouw energierekening en wooncomfort. Bekijk de energieadvies-pakketten van De Energiebespaarders en vraag een huisbezoek aan.

2. Heb ik spouwmuurisolatie?

Woningen die na 1920 zijn gebouwd, hebben vaak een spouwmuur: een muur die uit twee evenwijdige delen bestaat, namelijk een buiten- en een binnenmuur. De spouw is de ruimte tussen deze muren.

Controleer of je woning geschikt is voor spouwmuurisolatie door de dikte van de buitenmuur te meten. Dit doe je het beste bij een voor- of achterdeur. Als deze minder dan 24 cm dik is, dan heeft je woning zeker geen spouwmuur. Is de muur meer dan 24 cm, dan kan er mogelijk geïsoleerd worden.

Ook kun je aan de buitenkant checken of er een spouwmuur is. Een typisch kenmerk van een woning met een spouw zijn kleine ventilatiegaten onder in de buitenmuur. Dit heet stootvoegen.

3. Heb ik dakisolatie?

Om te checken of het geïsoleerd is, zal je eerst moeten uitvinden hoe het dak geïsoleerd is. Bij een plat dak is het isolatiemateriaal aan de buitenkant zichtbaar. Bij een schuin dak is de isolatie vaak aan de binnenkant aangebracht.

Is je dak langs binnen afgewerkt met platen? Dan is de isolatie voor het grootste gedeelte niet zichtbaar en moet je op zoek naar onafgewerkte delen om achter de platen te kunnen spieken. Dit kan bijvoorbeeld bij een ventilatiepijp of aan de randen.  

4. Heb ik isolatieglas?

De meeste woningen hebben geen enkel glas meer. Dit kun je zien door in het kozijn te kijken naar de glasplaten. Zijn dit er twee of zie je er slechts één? Wanneer je er twee ziet zou het ook kunnen betekenen dat je HR-glas hebt. Dit type glas heeft een isolerende laag waardoor er minder warmte verloren gaat. Dit kun je checken door op zoek te gaan naar een code aan de binnenkant van het kozijn. Als je deze code googelt kun je vinden welk type glas je hebt.


Nu je weet hoe geïsoleerd je woning is, hoe nu verder?

Nu je inzicht hebt in welke isolatie er aanwezig is in jouw woning, kun je berekenen hoe de isolatie verbeterd kan worden. Dit kun je doen met de gratis Bespaarcheck. Vul 12 vragen in over jouw woning en energieverbruik, en krijg een overzicht van wat het zou kosten en opleveren als je kiest voor betere isolatie.

Daarnaast is het slim om een onafhankelijke adviseur in te schakelen die de woning nog eens nauwkeurig bekijkt en berekent welke verbeteringen gedaan kunnen worden, met daarbij direct vrijblijvende offertes.

Het voordeel van een onafhankelijke adviseur die niet zelf isoleert, is dat hij offertes uitbrengt op basis van zijn bevindingen en niet op basis van wat hij verkoopt. Zo ben je zeker van de meest passende vorm van isolatie bij jouw woning.

Vraag hier een huisbezoek aan met een onafhankelijke adviseur.