Energiebesparende maatregelen

Het belang van isoleren voor een aardgasvrije gebouwde omgeving

Geschreven door Olga Lefevere – op 29 november 2018

Het Klimaatakkoord liegt er niet om: vanaf 2050 moet de gehele gebouwde omgeving aardgasvrij zijn. Het stoken van aardgas draagt namelijk bij aan de uitstoot van CO2. Gelukkig bestaan er tal van mogelijkheden om je woning zonder aardgas te verwarmen. Dit kan onder andere door collectieve warmtenetten of een individuele warmtepomp. Deze verwarmingsopties vereisen echter wel een goed geïsoleerde woning. Het isoleren van je woning is daarom een noodzakelijke stap naar een aardgasvrije gebouwde omgeving.

Bron: De Energiebespaarders

Waarom zijn veel huizen nog niet geïsoleerd?

Het na-isoleren van je woning is eigenlijk een no-brainer. De maatregelen zijn relatief eenvoudige ingrepen die snel en tegen een gunstige prijs geïnstalleerd kunnen worden. Daarnaast verdient isolatie, met uitzondering van isolatieglas, zich ook vrij snel terug. Spouwmuurisolatie heb je door de lagere stookkosten gemiddeld binnen 4 jaar alweer terugverdiend. Ook verhoogt isolatie het wooncomfort en draagt het bij aan een gezonder binnenklimaat omdat het vochtproblemen voorkomt.

Ondanks de voordelen stagneert het aantal woningisolaties al een aantal jaar, terwijl er juist op grotere schaal geïsoleerd moet worden om de doelstellingen in het Klimaatakkoord te halen. Uit cijfers van Milieu Centraal blijkt dat er nog ongeveer 5.5 miljoen woningen van voor 1992 geïsoleerd kunnen worden. Hier zijn een aantal redenen voor. Allereerst is het na-isoleren van je woning een stuk minder populair dan het aanschaffen van zonnepanelen of een warmtepomp. Deze verduurzamingsopties zijn namelijk meteen zichtbaar en erg veel in het nieuws, waardoor ze populair zijn bij woningeigenaren. Daarnaast blijft het na-isoleren van je woning maatwerk. Hierdoor kunnen er op wijkniveau geen grote slagen gemaakt worden. Als laatste weet de gemiddelde woningeigenaar weinig over het isoleren van zijn/haar woning. Het is vaak onbekend welk isolatiemateriaal geschikt is, wat de kosten zijn en hoe de uitvoer geregeld wordt. Hierdoor associëren veel woningeigenaren het isoleren van hun woning met een hoop gedoe en laten ze het er bij zitten. Het is dus ook van belang dat woningeigenaren een goed, onafhankelijk advies krijgen van de isolatiemogelijkheden van hun woning.

Bron cijfers: NVDE (2018). Ontwerp: De Energiebespaarders.

Tempo moet omhoog
Als we de doelstellingen in het Klimaatakkoord willen halen moet het tempo van na-isolatie drastisch omhoog. Vanaf 2021 moeten er volgens het Klimaatakkoord minimaal 50.000 bestaande woningen per jaar van het aardgas gehaald worden. Vanaf 2030 moet dit tempo zijn opgelopen tot 200.000 woningen per jaar. Het aardgasvrij maken van een woning is niet eenvoudig. De eerste stap hierbij is het volledig en goed isoleren van de woning. Hierdoor blijven de kosten voor verwarmen lager en kan er ook met een lage-temperatuurverwarming verwarmd worden. Pas bij een gemiddelde RC-waarde van minimaal 3.5 is een woning geschikt om aardgasvrij te verwarmen.

Het belang van een goede isolatie voor een aardgasvrije woning zit hem in het verwarmingssysteem. Een cv-ketel maakt altijd gebruik van hoge-temperatuurverwarming, bijvoorbeeld via radiatoren. Deze worden verwarmd met water van ongeveer 70–80 graden Celsius. Aardgasvrije verwarming, bijvoorbeeld een warmtepomp, maakt gebruik van lage-temperatuurverwarming. Voorbeelden hiervan zijn vloerverwarming en wandverwarming. Lage-temperatuurverwarming verwarmt het water tot ongeveer 50–60 graden. Omdat de temperatuur van lage-temperatuurverwarming een stuk lager ligt kan het alleen worden toegepast als de woning goed geïsoleerd is. Het is daarom van cruciaal belang dat het tempo van woningisolaties omhoog gaat. Je hebt hier direct voordeel van omdat je energierekening een stuk lager wordt én je meteen de eerste stap naar een aardgasvrije woning zet.

Al met al is het wel duidelijk dat het tempo van het isoleren van woningen drastisch omhoog moet als we de doelen in het Klimaatakkoord willen halen. Het Kabinet heeft zelfs al een voorstel gedaan om het isoleren van je woning verplicht te maken vanaf 2030. Het is daarom raadzaam om hier snel mee te beginnen. Niet alleen om de toekomstige lange wachttijden en het gedoe voor te zijn, maar ook omdat het loont voor je portemonnee. Daarnaast biedt een goed geïsoleerd huis ook de mogelijkheid om aardgasvrij te gaan verwarmen.