Energielabel

Dit was Duurzame Dinsdag 2021

Geschreven door Joost Grijsen – op 10 september 2021

Dinsdag 7 september was 'Duurzame Dinsdag 2021'. Een dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag.


Overhandiging 'Duurzame Dinsdag-koffer'

Op deze dag neemt het kabinet de 'Duurzame Dinsdag-koffer' in ontvangst. Deze koffer bevat honderden ideeën en initiatieven uit alle hoeken van de maatschappij. De Staatssecretaris Steven van Weyenberg nam deze in ontvangst en lichtte ook enkele ideeën en initiatieven uit.

Bovendien maken een aantal van deze ideeën kans op prijzen voor een extra impuls. Hierbij wordt gekeken naar duurzaamheid, innovatie en onderscheidenheid.


Uitreiking van prijzen

Namens de partners van 'Duurzame Dinsdag' worden er prijzen uitgereikt, o.a. op het gebied van klimaat, groen, energie en sociale duurzaamheid. De winnaars van 2021 zijn: SUNT Food - The Banana Factory (Lidl Voedselprijs), Veridis (ING Circulair Ondernemenprijs), Solarge (Greenchoice Energieprijs), Sociaal Tuinieren (VHG Groenprijs, IVN Natuurprijs) en Extiction Rebellion (Duurzame Dinsdagprijs).


Het duurzame lintje

De duurzame lintjes worden uitgereikt aan personen die een uitzonderlijke bijdrage hebeen geleverd aan een duurzame samenleving. De lintjes werden uitgereikt aan: Bibian Mentel, snowboardkampioen en inspirator (postuum), Nico Roozen, pionier op het gebied van eerlijke handel, Imke de Boer, hoogleraar dieren en duurzame voedselsystemen.


De duurzame troonrede

De duurzame troonrede werd opgesteld en voorgedragen door Werner Schouten, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging


'Duurzame Dinsdag' wordt sinds 2004 georganiseerd door IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) in samenwerking met een aantal partnerorganisaties. Het concept van 'Duurzame Dinsdag' bestaat uit een aantal elementen:

  • Het verzamelen van duurzame initiatieven vanuit de samenleving.

  • Het aanbieden van deze initiatieven aan een lid van het Kabinet op de eerste dinsdag in september met als doel de initiatieven te laten ondersteunen door de diverse departementen.

  • Het monitoren van de inzet en resultaten die betreffend lid van het kabinet bereikt ten aanzien van de ondersteuning van de initiatieven.

  • Het organiseren van een debat tussen burgers, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, bedrijven en politici over duurzaamheid.


In 2017 was De Energiebespaarders ook een van de initiatieven in de Duurzame Dinsdag-koffer. Inmiddels zijn we van start-up uitgegroeid naar een snelgroeiend bedrijf met bijna 50 medewerkers.

Onnodig ingewikkelde dingen rond duurzaamheid simpel en toegankelijk maken. Daar staan wij nog steeds elke morgen voor op.

De Energiebespaarders maken het proces van het verbeteren van je woning eenvoudiger geven jou als woningeigenaar de tools om zelf de juiste beslissingen te kunnen nemen. Wij hebben een online platform gebouwd waarmee wij woningeigenaren verbinden met goede lokale installateurs en voor alle partijen het verduurzamen van woningen goedkoper, efficiënter en eenvoudiger maken.

Meer lezen over de missie van De Energiebespaarders.