Energiebesparende maatregelen

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

Geschreven door Olga Lefevere – op 4 maart 2019

In de vorige blog heb je kunnen lezen wat een warmtepomp precies is en hoe deze werkt. Deze blog laat vooral vanuit een technisch perspectief zien hoe een warmtepomp werkt. Er zijn echter nog veel meer directe en indirecte functies van een warmtepomp die je dagelijks leven een stuk aangenamer maken. In deze blog behandelen we daarom de vraag: wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

1.   Het verwarmt je huis veel efficiënter en aangenamer

Een warmtepomp verwarmt je huis veel efficiënter en aangenamer! Een CV-ketel heeft een rendement van ongeveer 80-90%. Dit betekent dat maximaal 90% van het aardgas in een CV-ketel wordt omgezet in warmte voor je verwarmingssysteem. De rest van de warmte gaat verloren aan de buitenlucht. Als je thuis een CV-ketel hebt, kun je dit zelf merken door (voorzichtig!) eens te voelen. Je merkt dan dat er warmte van het apparaat afkomt. Een warmtepomp heeft een rendement van 400-500%. Dit betekent dat maar 1kWh stroom nodig is  om 4 kWh warmte te produceren! Dit is mogelijk omdat ook warmte uit de bron (lucht, water of bodem) wordt gebruikt. Hierdoor is een warmtepomp dus een stuk efficiënter dan een CV-ketel!

Daarnaast verwarmt een warmtepomp je woning ook een stuk aangenamer. Alle full-electric warmtepompen dienen altijd aangesloten te worden op een lage temperatuurverwarming. In de meeste gevallen is dit vloerverwarming. Vloerverwarming verwarmt je woning effectief tot 1.5 meter boven de grond. Dit is juist goed omdat je je praktisch altijd in deze omgeving begeeft als je thuis bent. Traditionele radiatoren maken gebruik van convectieverwarming. Hierbij stijgt warme lucht op uit de verwarming en wordt koelere lucht vanaf de grond aangezogen. Hierdoor ontstaat een luchtstroom die je woning verwarmd. Het grote nadeel is echter dat alle warmte (en dus energie) meteen opstijgt naar het plafond. Zonde, want daar heb je de warmte totaal niet nodig! Een lage temperatuurverwarming met warmtepomp zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig opstijgt en creëert dus een zeer aangenaam binnenklimaat op een hele efficiënte manier.

2.   Met een warmtepomp kan je ook (passief) koelen

In de winter gebruik je de warmtepomp voornamelijk om te verwarmen. Dit is ook de belangrijkste Mreden waarom je er een aanschaft. Sommige warmtepompen kunnen echter ook passief koelen. Een warmtepomp met water als bronmateriaal, bijvoorbeeld de water/water-warmtepomp en de bodem/water warmtepomp, haalt zijn energie uit een ondergrondse bron. ‘s Winters haalt de warmtepomp warmte uit de warme bron en stopt kou terug in de koude bron. In de zomer kan dit proces worden omgedraaid, zodat de warmte voorraad in de warme bron kan worden aangevuld. Hierdoor wordt de warmtepomp een soort koelkast voor je hele huis en koelt het de woning tijdens hete zomerdagen af. Dit is actieve koeling met een warmtepomp.

Bij passieve koeling wordt de compressor in de warmtepomp stilgezet. Hierdoor wordt de druk in de warmtepomp niet verhoogt en kan het koudemiddel dus gebruikt worden om de woning passief af te koelen. Deze oplossing bespaart een hoop energie terwijl je woning toch lekker koel blijft!

3.   Je krijgt een toekomstbestendig huis wat ook meer waard is

In 2050 moet de gehele gebouwde omgeving in Nederland aardgasvrij zijn. Dit betekent dus dat het einde van de CV-ketel in zicht is. Investeren in een warmtepomp is dus een zeer toekomstbestendige investering. Als er in jouw directe omgeving geen mogelijkheid is voor een warmtenet, kan je met een warmtepomp je woning zeer goed verwarmen met elektriciteit. Omdat dit efficiënter is zal je in de toekomst ook besparen op je energierekening, zeker met de toenemende gasprijzen de komende jaren.

Een warmtepomp verbetert het energielabel van je woning ook aanzienlijk. Hierdoor zal je huis ook een stuk meer waard worden. In de blog ‘verduurzamen of verhuizen?’ is hier al meer over geschreven. Je woning is hierdoor meer waard en gemakkelijker te verkopen.

4.   Er is subsidie voor warmtepompen

De Overheid wil het gebruik van duurzame en energiezuinige alternatieven graag stimuleren. Net als de BTW-teruggave voor zonnepanelen doen ze dit ook voor warmtepompen. Hier is de subsidievorm echter direct in plaats van indirect. De ISDE subsidie voor particuliere warmtepompen kan zelfs oplopen tot meer dan €5000,-! Hiermee kan je het warmtepompsysteem al voor een flink deel financieren! Voor bedrijven geldt een EIA subsidie die 13.55% voordeel geeft bij de aanschaf van een warmtepomp.

Bij nieuwbouw zijn er wel strengere regels m.b.t. isolatie voor het krijgen van subsidie. Dit resulteert echter ook in een kortere terugverdientijd omdat de woning nog beter geïsoleerd is. Bij bestaande woningen is de laagst mogelijke terugverdientijd ongeveer 10 jaar, bij nieuwbouw 5 jaar t.o.v. een CV-ketel.

5.   het is mogelijk volledig over te gaan op stroom, dat is goed voor het klimaat

Veel mensen hebben naast een warmtepompsysteem ook een zonnestroomsysteem. Dit is logisch, omdat zonnepanelen tegenwoordig nog een lucratieve investering zijn dan een warmtepomp. De combinatie maakt van je huis echter een kleine energiecentrale, waarbij de eigen opgewekte stroom door je warmtepomp in warmte omgezet kan worden. Het fijne aan dit systeem is dat je hierbij geen broeikasgassen uitstoot. Daarom is het verwarmen van je woning met een warmtepomp, mits je ook zonnepanelen hebt, een hele goede stap naar een beter klimaat!