Energielabel

Blogreeks De Salderingsregeling #4 De voordelen van de salderingsregeling

Geschreven door Joost Grijsen – op 7 februari 2019

In deze blogreeks over de salderingsregeling heb je al kunnen lezen over wat de regeling inhoudt, over de terugleversubsidie en de overheidsplannen.

In deze blog zetten we de voordelen van de salderingsregeling ten opzichte van de terugleversubsidie nogmaals duidelijk op een rijtje. Er kleven echter ook nadelen aan de salderingsregeling. Deze worden daarom ook vermeld.

Het hele jaar subsidie

Het grootste voordeel van de salderingsregeling is dat je het hele jaar door subsidie ontvangt. Het verschil in verbruik en opbrengst wordt namelijk op jaarlijkse basis tegen elkaar weggestreept. Dit betekent dat je het hele jaar door gestimuleerd wordt om zonnepanelen aan te schaffen en de investering voor consumenten altijd lucratief blijft. Bij de terugleversubsidie loop je het risico dat de subsidiepot eerder in het jaar al op is, omdat er maar een vast bedrag voor terugleveren wordt vergoed. Je blijft dan wel stroom terugleveren, maar wordt hier niet meer voor gecompenseerd. Daarbij komt dat het dan voor een gedeelte van het jaar niet interessant wordt om zonnepanelen aan te schaffen. Hierdoor zullen de nu al lange wachtrijen voor zonnepanelen, grotendeels door het tekort aan installateurs, nog langer worden.

Heb je nog geen zonnepanelen, maar ben je wel benieuwd wat het jou kan opleveren? Doe dan de gratis Bespaarcheck.

Prijsstabiliteit

Een ander voordeel van de salderingsregeling is de relatief stabiele prijs die ontstaat. Bij een prijsverandering in de elektriciteitsrekening blijft je zonnestroom door de salderingsregeling ongeveer een gelijk bedrag opleveren. Het overgrote deel van je energierekening bestaat namelijk uit belastingen. Ook bij een verandering van kostprijs voor zonnepanelen blijft het terugleveren van stroom een lucratieve bezigheid. Daarnaast ontstaat er prijsstabiliteit over het gehele jaar omdat je voor het hele jaar gecompenseerd wordt voor het terugleveren van stroom. Dit maakt de salderingsregeling dan ook eenvoudig te begrijpen voor de consument.

De eenvoud van de salderingsregeling

Everything should be made as simple as possible. But not simpler. Deze woorden van Albert Einstein zijn ook zeker van toepassing op de salderingsregeling. Het systeem is doodeenvoudig te begrijpen, levert geen gedoe op en biedt een ruime vergoeding voor woningeigenaren en bedrijven om te investeren in zonnestroom. Kortom, je weet waar je aan toe bent. Wel zo fijn, als je 7000 euro in je woning gaat investeren. Voor de vraagkant zijn er dus weinig nadelen aan de salderingsregeling.

Nadelen van de salderingsregeling

De nadelen van de salderingsregeling zijn vooral aan de aanbodkant van het spectrum. De salderingsregeling is erg duur voor de overheid. In plaats van een vast bedrag aan subsidie per jaar, moet de overheid steeds meer geld gaan besteden aan het groeiende aantal eigenaren van zonnepanelen. Hierdoor is de salderingsregeling niet op te nemen in de beschikbare overheidssubsidies, waardoor het opnemen in de begroting erg lastig wordt. Ten derde is de salderingsregeling een vorm van oneerlijke concurrentie van zonnepanelen t.o.v. andere energiebesparende maatregelen. Als laatste zal er op termijn door de salderingsregeling sprake zijn van over subsidiëring. Door de dalende prijs van zonnepanelen i.c.m. de salderingsregeling wordt de terugverdientijd van zonnepanelen zo laag dat de kosten niet meer houdbaar zijn.

Is de salderingsregeling een houdbare vorm van subsidie?

Al met al is de salderingsregeling voor consumenten een goed instrument om te investeren in duurzame energie. De kosten van de salderingsregeling zijn echter vrij hoog, waardoor het op termijn voor de overheid niet meer haalbaar is om op deze manier in zonnestroom te investeren. We kunnen dit wel blijven doen, maar dan zullen de kosten onvermijdelijk via hogere belastingen worden gedekt. Uiteindelijk is de consument dan alsnog degene die moet betalen. Hoewel de salderingsregeling de komende jaren dus zeker nog niet afgeschaft zou moeten worden, is het voor de lange termijn een niet houdbare vorm van subsidie.