Energielabel

7 voordelen van verduurzamen woning

Geschreven door Joost Grijsen – op 25 mei 2020

7 x waarom een energiezuinig huis loont

Energiebesparende maatregelen zorgen ervoor dat je minder of zelfs helemaal geen gas en elektriciteit nodig hebt van het net. Daarom is het slim om maatregelen zoals zonnepanelen en isolatie toe te passen aan je woning. Want een lager energiegebruik is niet het enige voordeel van energiebesparende maatregelen.


1. Verhoging comfort

Het comfort van een woning is ontzettend belangrijk, het is immers een plek waar je lekker wilt kunnen ontspannen. Een van grootste verstoorders van woningcomfort is tocht en koud. Een tochtige woning die klam of kil aanvoelt is niet prettig om in te verblijven.

Hoe ga je dit tegen? Simpel: isoleer de schil van de woning goed (muren, glas, dak en vloer), zodat de warmte lekker binnen wordt gehouden en de koud buiten. In de zomer houdt isolatie tevens de hitte buiten. Goed geïsoleerde woningen zijn behaaglijker en droger dan niet-geïsoleerde woningen. Bovendien houdt isolatie ook het geluid van buiten tegen, waardoor je helemaal tot rust kunt komen in jouw woning.

Voorbeeld:

Vooral het isoleren van de vloer zorgt voor een merkbaar verschil in comfort. Gemiddeld wordt de vloer zo’n 3 graden warmer na vloerisolatie! Je hoeft dus geen dikke sokken meer aan in huis om warme voeten te houden.


2. Verlaging woonlasten

Door energiebesparende maatregelen heeft een huishouden minder gas/energie nodig van het net. Dat betekent dat de maandelijkse energiekosten lager zullen uitvallen. In sommige gevallen is er zelfs helemaal geen stroom of gas meer nodig van de leverancier en betaal je dus niets.


Voorbeeld

Om een beeld te geven bij de verlaging van woonlasten pakken we een een gemiddeld maandelijks energieverbruik van 3.000 kWh in een woning met label. Door 12 zonnepanelen te plaatsen bespaart dit huishouden zo’n 703 euro per jaar aan energiekosten.


Ook jouw woonlasten kunnen verlaagd worden.

Bereken het hier.


3. Bijdrage aan een betere toekomst voor de volgende generatie

Woningen zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor zo’n 10 procent van de Nederlandse CO2 uitstoot. Wanneer iedere woning het energieverbruik terugdringt, kunnen we samen serieus verschil maken in het tegengaan van de opwarming van de aarde. Wanneer de aarde minder snel warmer wordt, zullen er meer kansen en minder gevaren ontstaan voor onze kinderen.

Voorbeeld

Een gemiddeld huishouden (2,2 personen) is verantwoordelijk voor 23 ton aan CO2 per jaar (Milieu Centraal). Dit staat gelijk aan 2,5 rondjes rond de aarde rijden in de auto. Hiervan ontstaat 17 procent door gas- en energieverbruik.

Door een ongeïsoleerd huis te isoleren kan je dit flink reduceren:

Bron: Milieu Centraal

  • Vloer isoleren bespaart 600 kilo CO2

  • Glas vervangen door HR++ glas bespaart 800 kilo CO2

  • Spouwmuur isoleren bespaart 1.600 kilo CO2

  • Schuin dak isoleren bespaart 1.600 kilo CO2


Hoe staat Nederland ervoor qua isolatie?

Bekijk het hier.


4. Gezondere leefomgeving

Ondanks dat we een groot deel van onze tijd binnen doorbrengen, wordt een gezond binnenklimaat vaak onderbelicht. Met binnenklimaat bedoelen we o.a. luchtvochtigheid, luchtvervuiling en vochtigheid van de muren.

Opvallend is dat er wordt geschat dat de binnenlucht 5 keer vervuilender kan zijn dan de buitenlucht. De lage kwaliteit wordt meestal veroorzaakt door giftige stoffen en teveel vocht in de lucht. Teveel vocht kan zorgen voor schimmelvorming, huisstofmijt en bacteriën.

Goede ventilatie voert vervuilende stoffen af en geeft er constante aanvoer van verse lucht. Door je woning goed te ventileren voorkom je dus allergieën, hoofdpijn en verkoudheid. Een goed binnenklimaat is niet alleen gezond, maar zorgt daarnaast ook voor een verhoging van comfort.

Voorbeeld:

De kruipruimte is een plek waar makkelijk vocht ontstaat. Het is ontzettend belangrijk dat er genoeg lucht bij kan. Daarom hebben veel woningen ventilatieroosters. Door de vloer te isoleren zorg je er automatisch ook voor dat het overgebleven vocht uit de bodem niet de woning in kan trekken.

Check of jij een kruipruimte hebt

Of lees hoe experts de kruipruimte op vocht controleren


Vind meer Tips van Tim in onze gratis Oriëntatie Hulp.


5. Verhoging woningwaarde

Een woning wordt aantrekkelijker voor kopers door waardevolle toevoegingen. Denk bijvoorbeeld aan een vernieuwde keuken of badkamer. Deze waarde verhoging geldt ook voor het toepassen van energiebesparende maatregelen.

Een woning met een energielabel A heeft een meerwaarde van 12.000 euro op een huis van label D, zo blijkt uit onderzoek van VastgoedLAB, Tilburg University en de TU Eindhoven.

Voorbeeld:

De eerder genoemde universiteiten onderzochten gezamenlijk de waardevermeerdering van woningen met zonnepanelen. Dit is ongeveer 2,6 procent. Bij een gemiddelde woningwaarde van 375.000 euro kom je uit op 9.750 euro. Rekening houdend met het feit dat zonnepanelen gemiddeld 5.000 euro kosten, betekent het dat de investering dubbel en dwars terugverdiend wordt bij de verkoop.

Lees meer over de voordelen van een hoog energielabel.


6. Verbetering verkoopbaarheid woning

Een energielabel vertelt iets over de relatieve zuinigheid van de woning, oftewel hoe zuinig is de woning en hoe zuinig zou deze kunnen zijn? Bij verkoop van de woning is het sinds 2015 verplicht om een meting te doen van het energielabel. Die verplichting zorgt ervoor dat kopers hier meer op zijn gaan letten. Wanneer er veel aanbod is van vergelijkbare woningen, zal de woning met het hoogste label als eerste verkocht worden.

Voorbeeld

De eerder genoemde universiteiten onderzochten gezamenlijk de verkoopsnelheid van energielabels. Bij verkoop staat een woning met energielabel A zo'n 70 dagen korter te koop dan gemiddeld. Voor een slecht geïsoleerde woning geldt het omgekeerde: de waarde van een woning met het laagste label G staat 70 dagen langer dan gemiddeld op de markt.

Lees meer over de voordelen van een goed energielabel.


7. Onafhankelijkheid ten opzichte van de energiemarkt en de overheid

Er zijn een aantal factoren waardoor energiekosten ieder jaar schommelen. Als afnemer van energie liggen deze factoren buiten bereik, waardoor afnemers afhankelijk zijn van de keuzes van leveranciers en overheid. Zo is in 2020 en 2021 de gasprijs verhoogt en zou het kunnen dat deze nog meer stijgt door de coronacrisis. Als de overheid zich aan de klimaatdoelstellingen wil houden, is het waarschijnlijk dat er wordt besloten in de aankomende 10 jaar de prijs omhoog te blijven schroeven.

Een aantrekkelijk alternatief is om jezelf te voorzien van energie en warmte. Dit kan door bijvoorbeeld zelf energie op te wekken met zonnepanelen of door je woning te isoleren zodat je minder gas af hoeft te nemen. Zo ben je minder afhankelijk van de netbeheerders en de overheid.

Voorbeeld

Met een warmtepomp genereer je warmte uit natuurlijke bronnen zoals de buitenlucht en de bodem. Je hebt daardoor geen gas meer nodig van leveranciers. Wel is het zo dat warmtepompen elektriciteit nodig hebben om warmte te winnen. Om te voorkomen dat je daardoor meer elektriciteit moet afnemen en afhankelijk bent van energieprijzen, kun je zonnepanelen op je dak leggen. Zo bouw je als het ware zelf een kleine energiecentrale. Let wel op: begin eerst met goede isolatie, daarmee verlaag je het algehele energieverbruik.

Meer lezen over de warmtepomp.


Het verduurzamen van je woning loont dus op verschillende vlakken. Misschien lijkt het een grote klus waar je niet graag aan wilt beginnen, toch is het voor vrijwel alle woningen te adviseren!


Wil jij ook verduurzamen?

Isoleren is belangrijk. Echter zou het zonde zijn om goed te isoleren maar nog steeds te stoken met een verouderde ketel. Het is verstandig om de hele woning in kaart te brengen, alleen dan heb je een energiezuinig huis.

Teveel gedoe?

Onze adviseurs zijn gespecialiseerd in advies voor de gehele woning, en helpen graag bij het uitzoeken van de verschillende mogelijkheden. We bekijken samen iedere hoek van de woning en kunnen direct offertes opstellen voor de losse energiebesparende maatregelen. Ook coördineren we de installatie met een gecertificeerde partij uit ons netwerk en bieden daarbij volledige garantie. Zo kan je energie besparen zonder zorgen.

Vraag advies op maat aan voor het verduurzamen van je woning.