Energiebesparende maatregelen

Isolatie kent vele vormen: dit zijn de 3 bekendste

Geschreven door Olga Lefevere – op 26 april 2019

Door isolatie kan je veel geld besparen op stookkosten. Niemand vindt het fijn om de winter in een koude woning door te brengen. Wanneer je veel stookt, overweeg dan om je woning te isoleren.  Bovendien heeft isoleren ook zo zijn voordelen in de zomer.

  1. Dakisolatie

  2. Spouwmuurisolatie

  3. Vloerisolatie

Dakisolatie

Gemiddeld gaat 25% tot 30% van de warmte in je woning verloren via het dak. Dit is een goede reden om dakisolatie te overwegen zodat de warmte een stuk beter wordt vastgehouden in de woning. Bij een hellend dak wordt isolatie aangebracht door isolatiemateriaal (PUR-schuim of glaswol) via de binnenkant van het dak tussen de spanten (verticale planken waarop het onderdak en de panlatten rust) aan te brengen.

Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur is een muur die uit twee evenwijdige delen bestaat, een buiten- en binnenmuur, ook wel buiten- en binnenblad genoemd. Tussen de twee bladen zit een open ruimte en dat wordt de spouw genoemd.

In de praktijk is spouwmuurisolatie altijd een verstandige maatregel. De kosten zijn aanzienlijk laag en je zal de investering snel terugverdienen door lagere energiekosten. Naast dat spouwmuurisolatie goed voor je portemonnee is, levert het een positieve bijdrage aan het milieu omdat de verwarming minder hard aan hoeft.

Bij spouwmuurisolatie wordt de spouw opgevuld met isolatiemateriaal. Dit kan glaswol, Polystyreen korrels/parels of Purschuim zijn.

Glaswol: Dit bestaat uit gerecycleerde glasscherven en zuiver zand. Het is niet brandbaar of oplosbaar in water. Door de zachte structuur van glaswol vult het gemakkelijk alle oneffenheden in de muur. Glaswol is één van de meest gebruikte isolatiematerialen.

Polystyreen korrels/parels: deze manier van isoleren is bijzonder milieuvriendelijk en dampdoorlatend, wat de kans op vochtproblemen aanzienlijk terugdringt. Dit is ook de reden dat Polystyreen korrels/parels steeds vaker gebruikt worden voor het na-isoleren van de spouwmuur.

PUR-schuim: PUR-schuim wordt voornamelijk gebruikt bij het isoleren van daken en  vloeren. Het schuim wordt op het te behandelen oppervlak gespoten, hierdoor sluit het gemakkelijk alle hoekjes en gaatjes. PUR-schuim is gemakkelijk aan te brengen en heeft een hoge isolatiewaarde.

Vloerisolatie

Door vloerisolatie aan te brengen, gaat er amper warmte meer verloren door de vloer. Volgens een berekening van Milieu Centraal verbruik je door het aanbrengen van vloerisolatie op jaarbasis gemiddeld 320 m3 minder gas. Dat scheelt 250 euro per jaar op je energierekening en 600 kilo CO2-uitstoot; ook goed voor het klimaat.

Extra voordeel: een koel huis in de zomer

Een goed geïsoleerde woning zal het niet alleen in de winter de warmte goed vasthouden, maar het zorgt er in de zomer óók voor dat de warme lucht buiten blijft. Het mes slijpt aan twee kanten!

Met het nemen van isolatie zal je in de winter  minder stoken én in de zomer een lekker koele woning hebben. Ontdek wat er bij jou thuis mogelijk is door de Bespaarcheck te doen.