10 lifestyle tips om gemakkelijk en snel energie te besparen in huis

Veel woningeigenaren willen graag bezuinigen op energie om hun impact op het klimaat te minimaliseren. Alleen is het niet altijd duidelijk wat nou de snelste en meest gemakkelijke manieren zijn om dit te doen. Om die reden zetten wij in deze blog 10 gemakkelijke lifestyle tips voor je op een rijtje om energie te besparen in en rondom je woning.

1. Zorg dat de woning optimaal geïsoleerd is

Een groot deel van de energie in huishoudens gaat verloren aan slechte of geen isolatie. Door je woning optimaal te isoleren kunt u een groot deel van je energieverlies tegen gaan. Bij optimale isolatie zijn zowel de muren, daken en vloeren van uw woning geïsoleerd. Isolatie is tegenwoordig vrij gemakkelijk aan te brengen; dit kan in een dag. Daarnaast verdient het zich vrijwel altijd snel terug.

Is jouw woning al geïsoleerd? Doe de Bespaarcheck en ontdek waar jij makkelijk op kunt besparen.

2. Schakel onnodige verlichting uit

Het gebeurt bijna dagelijks dat men onnodig lampen aan laat staan in ruimtes waar niemand aanwezig is. Door goed op het uitschakelen van onnodige verlichting te letten kunt u in uw woning veel energie besparen.

3. Ga korter en minder douchen of in bad  

Bijna iedereen neemt regelmatig een lekker warme douche of gaat in bad. Essentieel voor de hygiëne alleen wel een grote bron van uw energieverbruik. Om die reden is het verstandig om niet langer dan 5 minuten te douchen en dit niet meerdere keren op een dag te doen. Kies daarnaast ook niet te vaak voor een bad. Hierbij gebruik je meer dan drie keer zoveel water dan een gemiddelde douchebeurt!

4. Kies voor led verlichting

Led verlichting is momenteel de meest energie-efficiënte optie wat betreft verlichting en wederom ook goed betaalbaar. Door je huis volledig in te richten met led lampen kun je veel energie besparen wat anders verloren was gegaan bij het gebruik van andere lampensoorten.

5. Beperk ijs- en vrieskasten

In veel huishoudens is er een overschot aan ijs- en vrieskasten die niet optimaal benut worden of gevuld zijn met overbodige voedingswaren. Door de ijs- en vrieskasten te beperken en zo efficiënt mogelijk in te delen kun je veel overbodige energieconsumptie tegen gaan.

6. Beperk de tocht in je woning

Veel huishoudens hebben te maken met binnendringend tocht dat op zijn beurt weer leidt tot verhoogde stookkosten. Er zijn verschillende manieren om tocht tegen te gaan. Bijvoorbeeld, het plaatsen van tocht strips rondom uw deuren en ramen, het dichten van naden en kieren en het aanbrengen van een brievenbusklep.

     7. Houdt de thermostaat op een minimum

Zorg dat je efficiënt omgaat met het verwarmen van uw woning. Zodra je af en toe een warmere trui verkiest boven het verhogen van de temperatuur in je gehele woning kun je gemakkelijk energie besparen.

8. Was en droog met een volle trommel

Het proces van het drogen en wassen van kleding vereist veel energie en verbruikt overigens ook een grote hoeveelheid water. Om die reden is het essentieel dat elke was- en droogbeurt maximaal wordt benut, op die manier wordt de energie van onnodige wasbeurten bespaard.

9. Houd je cv-ketel up to date

Zorg dat jouw cv-ketel jaarlijks wordt schoongemaakt, aangezien een vieze ketel meer energie verbruikt dan een schone. Ook is het belangrijk dat je geen verouderde cv-ketel in de woning heeft staan. Verouderde cv-ketels gaan inefficiënt om met energie.

10.  Investeer in zonnepanelen of een zonneboiler

Naast het terugdringen van je energieverbruik door te besparen kan je ook besparen op je energierekening door zelf stroom of warmte op te wekken. Zonnepanelen of een zonneboiler zijn hier uitstekend geschikt voor. De kostprijs van zonnestroomsystemen en zonneboilers is de afgelopen jaren sterk afgenomen. Daarnaast ontwikkeld de techniek zich steeds verder, waardoor de rendementen fors zijn toegenomen.

Wil je echt stappen maken met energiebesparing? Inzicht in jouw persoonlijke situatie is daarbij noodzakelijk. Doe de check en begin meteen!